Ljungbyhedsträd porträ(d)tterade

På temat ”Träd” visas nu en utställning på Hillesgården med två konstnärer och deras tolkningar. Roland Kjellberg från Munka Ljungby har förevigat träden genom sin kameralins och konstnären Åsa Fridéns blyertspenna har återskapat många välkända träd i trakterna kring Ljungbyhed.

– Jag vill förmedla en vördnad inför de gamla träden genom mina teckningar. En del träd är verkligen som individer och drar blicken till sig. Jag tänker ofta på hur länge de stått där och allt vad de varit med om. Träd inger både skydd och kan vara farliga, säger Åsa.

Det var under kulturnatten i Ljungbyhed 2011 som konstnären och illustratören Åsa kom på att hon skulle börja teckna något nytt.
– Jag har tecknat mycket porträtt tidigare, och ville prova något nytt. Då föddes idén att börja teckna trädporträtt.

Fantastiska ekar

Trädporträtten som Åsa gjort är hämtade från hennes egen omgivning i Ljungbyhed. När hon hittat ett träd eller en dunge som hon tycker passar att göra ett porträtt av tar hon en bild och jobbar sen efter den. En bild i storlek av ett A4-papper tar ungefär en arbetsdag att slutföra.
– De stora ekarna vid Herrevadskloster är fantastiska. Tänk att de kanske var med år 1572 när Tycho Brahe stod vid klostret och blickade upp och såg ”den nya stjärnan” – Cassiopeja.

Roland Kjellberg som ställer ut på samma tema har istället för pennan använt kameran.
– Vi vill och försöker båda två fånga trädens själ. Roland har en bra förmåga att fånga just det..

Utställningen pågår fram till den 3 mars nästa år, men det finns stora chanser till en uppföljare.
– Längst med Rönne Å, mellan prästgården och Riseberga kyrka, där finns en dunge med ekar. Det är mitt nästa projekt, avslutar Åsa Fridén.


Utställningen TRÄD på Hillesgården har öppet varje dag mellan klockan 11-18 och pågår till den 3 mars.