Hemvändare föreläser om bemötande

Ett kärt återbesök blir det för flygvärdinnan, föreläsaren och före detta Klippanbon Anette Jernström som besöker Klippan den 24 oktober med sin föreläsning ”Ett vinnande bemötande”.

Om du åkte med på någon av de guidade bussturerna som fanns i Klippan på 80-talet är det stor chans att du träffade på Anette som då jobbade på turistbyrån. Hon är uppväxt i byn och bodde i Klippan tills hon fyllde 20.
– Jag gillar leksaksaffären, restaurangutbudet och Helenas Skönhetsvård. När jag är ”hemma” köper jag presenter på Yllefabriken och tar gärna en promenad i sköna Bjersgård, berättar Anette.

Sedan juni 2013 är hon tjänstledig från jobbet som flygvärdinna för att ägna sig på heltid åt sina föreläsningar och studier.

Anette har de senaste åren kombinerat flyg, studier och föreläsningar.
– Dock tar det på kroppen att aldrig vara ledig, man är ju inte 47 längre, skrattar Anette som fyller 49 i januari.

Konkurrensfördel

”Ett vinnande bemötande” vänder sig framförallt till frontlinjepersonal i alla branscher.
– Den minsta gemensamma nämnaren är just mötet med andra människor, kunder och arbetskamrater. Relationsprocessen är lika viktig som arbetsprocessen. HUR är lika viktigt som VAD.

Idén till föreläsningen fick Anette för tio år sen när hon jobbade som inspiratör på SAS för sina kollegor och höll utbildningar inom bemötande. Att bemötande är en konkurrensfördel är ett av verktygen som Anette kommer berätta om under sin föreläsning.
– Alla handlar inte där det är billigast. Priset är bara en konkurrensfaktor. Själv väljer jag till exempel att handla i en matbutik som varken är billigast eller ligger närmast, bara för att de har så tillmötesgående personal. Jag tror människor behöver omtanke och att bli sedda och uppmärksammade, och det jobbet kan bara en människa utföra, inte robotar. Det finns naturbegåvningar och så finns det några som behöver träna lite mer, men jag vill öka medvetenheten att bemötandet har stor betydelse för vilken service-givare vi väljer och dessutom påverkar vinstmarginalen.

Igenkänning och anekdoter

Under föreläsningen berättar Anette om vad som funkat för henne under alla år som hon har jobbat med människor och delar med sig av ”sina verktyg”.
– Men alla verktyg är inte bra till allt eller alla, utan man får välja ut sina favoriter. Dessutom är det tänkt att vara en rolig kväll, jag skriver ingen något på näsan utan drar lite roliga anekdoter och förhoppningsvis känner man igen sig.


Vad? ”Ett vinnande bemötande”
När? 24 oktober klockan 18.00
Var? Klippans Kulturcenter