Från Kvidinge till Nyhetsmorgon

Du kan se honom fråga ut makthavare, politiker och kändisar varje lördag i Nyhetsmorgon på TV4. Vad du kanske inte vet är att journalisten Jesper Börjesson har ett förflutet som Kvidingebo och att det hade kunnat vara han som stod och knådade dina frukostbullar på bageri i Klippan?

Jesper Börjesson föddes 1971 och bodde sina första barndomsår i Åstorp innan han och hans familj flyttade till Kvidinge.
– Mamma och pappa byggde hus på Långvinkelsgatan i Kvidinge. Det var många som gjorde det då och jag minns med glädje den tiden och gemenskapen mellan familjerna på gatan. Vi var mycket uppe på åsen och vandrade och jag kommer ihåg midsommarfirande där vi åkte traktor upp på Söderåsen. Fortfarande har jag och mina föräldrar kontakt med folk från den här tiden.

Familjen bodde kvar i Kvidinge fram till 1977 och här utvecklade Jesper Börjesson sin kärlek för Malmö FF.
– Jag var och tittade på en match mellan Kvidinge FF och MFF i Svenska cupen. Sen den dagen är jag trogen MFF, säger Jesper och erkänner att han kanske borde valt HIF (eller Kvidinge) om man tänker rent geografiskt.

Bagarsläkt

Jesper Börjessons släkt ägde i över 100 år Månssons bageri som låg på Vedbyvägen i Klippan.
– När man hälsade på mormor och morfar doftade det alltid nybakat. Visst fanns det planer på att mamma och pappa skulle ta över verksamheten men så blev det inte, säger Jesper som blev journalist istället för bagarson.

Efter åren i Kvidinge flyttade familjen Börjesson till Älmhult. Här började Jesper sin journalistkarriär på lokaltidningen och därefter utbildade han sig och hamnade på TV4.
– Ibland kan jag tycka att jag jobbade för kort tid i tidningsvärlden innan jag började på TV4, men samtidigt är TV så otroligt roligt. TV är direkt och ger tittarna tårar, skratt och känslor som man kan ta på. Spännvidden och styrkan i Nyhetsmorgon är just blandningen av hårda och mer lättsamma intervjuer, säger Jesper och menar att inga dörrar till tidningsvärlden är stängda för evigt.
Jesper har intervjuat många storheter, både politiker och artister.

Finns det någon drömintervju kvar?
– Det finns såklart vissa namn man skulle vilja intervjua, Bob Dylan och Barack Obama till exempel, men jag slås varje dag av att okända personer kan ha den mest fantastiska historia att berätta.

Återvändare

Även om Jesper lämnade Skåne och Kvidinge i slutet av 70-talet så fick han återuppleva gamla minnen när han gjorde värnplikten.
– Jag gjorde lumpen på taxi- och transportplutonen i Ljungbyhed. Det var kul att komma i kontakt med regionen igen under denna tid.

Kommer då månadens Profil i exil att återvända till Skåne och Söderåsen?
– Ja du…. Jag vet inte om det blir så. Skåne med Skälderviken och Ängelholm är två riktiga favoriter. Så man vet aldrig!

Jesper ser du varje lördag på TV4 mellan klockan 08.00-11.30.