Söderåsen dukar upp

– Som besökare erbjuds du ett mathantverk av lokala råvaror med småskaligheten i fokus. Smakprover av lite av varje och möjlighet att handla direkt från producenterna. Kött från vilt, nöt och lamm, bröd, sylt, grönsaker och mycket mer, säger Calle Laurén.

Calle är projektledare för Smaker från Söderåsen, vilka är arrangörer för det populära arrangemanget ”Smaker från Söderåsens Matmarknad”. Den 6 oktober samlas primörproducenter, gårdsbutiker, uppfödare och odlare från Söderåsregionen på Skäralids Camping och Vandrarhem för att visa upp sina produkter.
– Detta är tredje året arrangemanget äger rum och vi kommer bli ungefär ett 20-tal utställare. Första året var det 8 stycken, så det har verkligen växt. Vi räknar med 4 000 – 5 000 besökare.

Känt varumärke

Smaker från Söderåsen har blivit ett känt varumärke även utanför Skånes gränser.
– Smaker från Söderåsen börjar höras och synas i många andra sammanhang. Responsen har verkligen blivit fantastisk, både här hemma och från andra regioner.

Förutom att ta del av alla smaker från Söderåsen kommer det också bli lokal musikunderhållning och RIS (Röstånga Idrottssällskap) finns på plats för lekar och aktiviteter. Restaurang Stationshuset i Röstånga kommer att laga mat på scenen av råvaror från utställarna. Naturskyddsföreningen finns på plats för att svara på frågor och kan hjälpa till att namnge svampar du hittat i skogen. En annan aktivitet är att Söderåsens turridning finns på plats för kortare ridturer.

Vackraste äppelkakan

Den populära bak-tävlingen för besökarna finns kvar även detta året, men i ny form(!).
– Förra året korade vi den godaste muffinsen. I år ska vi kora den vackraste äppelkakan. Vår jury orkar inte äta sig igenom alla bidragen, och eftersom maten också äts med ögat bestämde vi att det fick bli en visuell tävling, säger Calle.


Vad? Smaker från Söderåsen
När? 6 oktober klockan 10 – 15
Var? Skäralids Camping och Vandrarhem