Profil: Sara Nordström
Bruten fot ledde till SM-guld

Sara Nordström bröt foten för 17 år sen. För att träna upp sig började hon med bowling. 17 år senare har hon massvis med vinster i bagaget, bland annat ett SM-guld i bowling för funktionshindrade som hon kammade hem förra året.

Tävlingsmänniska

– Jag började i BK Bowlinggänget i Klippan nån gång på 90-talet. Det var väldigt roligt att gå från att bara träna själv till att bli en del i en klubb, berättar Sara under en paus från jobbet på Hantverksboden. Sara kommer ursprungligen från Ljungbyhed men flyttade till Klippan för 18 år sen.

I BK Bowlinggänget är det ungefär 20 personer som tränar varje vecka. På helgerna är det nästan alltid tävlingar på hösten och vintern.
– Det tar rätt mycket tid, men det är kul att komma ut på helgerna och träffa folk, fortsätter tävlingsmänniskan Sara.
– Ja, jag är en tävlingsmänniska. Men jag är ingen dålig förlorare, även om jag blir förbannad så tackar jag för matchen och ser framåt.

Förbannad Sara tog SM-guld

Att bli förbannad har för övrigt visat sig vara en bra krydda för Saras resultat. När det var dags för SM förra året tyckte Sara att banorna var alldeles för oljiga, men bestämde sig då för att använda känslorna till något positivt.
– Jag blev så arg inombords, men tänkte att det här måste jag fixa.

Och det gjorde hon verkligen, det blev ett SM-guld.
– Dom andra i BK Bowling-gänget vet att jag behöver bli lite förbannad ibland för att nå bra resultat.

BK Bowlinggänget betyder mycket

BK Bowling-gänget betyder mycket för Sara Nordström och på tävlingarna runt om i landet gör hon gärna reklam både för klubben och Klippans kommun. I januari fick Sara tillsammans med en rad idrottsutövare från kommunen ta emot en utmärkelse från kultur- och fritidsnämnden för sin insats. Utmärkelsen ges till dem som tagit en första eller andraplats i VM, EM, SM eller nordiska mästerskap under föregående år.

Kopplar av med böcker och broderi

En ledig dag tycker Sara om att koppla av. Hon älskar att sy och broderar mycket. Sara är också en riktig bokmal och läser allt hon kommer över, både deckare och romaner. På frågan om hon lyssnar på någon särskild musik innan tävling är svaret nej, även om hon är en riktig allätare vad gäller musik.
– Innan tävling försöker jag dra mig undan och koppla av och fokusera på mig själv.

Engagerad medlem

Månadens profil är också engagerad medlem i FUB (för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna). Där har hon varit medlem i många år. Sara har dyslexi, vilket gör att hon har svårt att läsa och skriva.
– Jag känner att det stärker mig att träffa andra med funktionshinder.
Inom bowlingen hittar vi henne som tävlande både i tvåmanna-lag och individuellt och det som började som en rehabilitering för den brutna foten för 17 år sen går som sagt väldigt bra.
– Jag blir oftast etta, två eller trea, så ja, man får ju säga att det går bra, skrattar Sara.

Klara mål

Bowlingen tänker Sara Nordström hålla på med så länge hon orkar och medaljören har givetvis siktet inställt på nya mål: SM 2014.
– Det är nästan på hemmaplan, då är SM i Helsingborg.

Och vilket mål Sara har med den tävlingen finns det ingen tvekan om.
– Guld i tvåmanna och individuellt!