Plastkassen – idén från Söderåsbygden

Det är svårt att tänka sig en tillvaro utan bärkassar av plast. Men det är först 1958 som detta slog igenom. Idégivare var William P Hamilton, född i Klippans kommun med skolgång i Vedby.

Det hade börjat experimenteras med plast under 1860-talet, som utvecklades i början av 1900-talet. På olika område kom plast in i bilden. För plast kunde tillverkas på olika sätt och få de egenskaper som söktes, allt från hård- till mjukplast. Tidigt kom Perstorps AB med i bilden och blev landets ledande industri på området, med världsvid expansion.

I nuvarande Klippans kommun föddes William P Hamilton. Gick i skola i Vedby. Driftig och idérik reste han till USA efter skolgången. Han blev affärsman i skobranschen. Han kom till Stockholm för att sälja amerikanska skor. Han slogs av: I det besvärliga vädret med regn bars skor hem i papperspåsar, som ofta gick sönder och skapade irritation. Annat behövdes.
Det var då William P Hamilton fick idén på att ersätta papper med plats. Prov togs fram. Det blev en succé. Att han tänkte på plast var inte underligt då han kom från ”plastbygden” och plast var i ropet.

Det var 1958. Det som förvånade var att ingen tänkt på detta. Mjukplast hade börjat framställas. Skobranschen blev först med plastkassar. Andra kom efter. Nu är plastkassar ofta miljöskräp.

Hamilton fick motta många utmärkelser. Den främsta var ”The John Hanson Award” som delas ut i USA till ”personer med svensk härkomst som har gjort uppmärksammade insatser för att hedra Sverige och svenskarna”.