Färdkost och festmat i samma kupé

Ann-Christin Andersson tycker fortfarande att det är en overklig och fantastisk känsla att öppna dörren till sitt eget ställe. Hon är sedan januari 2013 ägare till Smörgåskupén, Klippanbornas egen frukost, lunch, fest och -färdkost-servering.

Återvändare

Efter 15 år i huvudstaden kände Anki (som hon vanligen kallas) att det var läge att bege sig hem till Skåne igen. När Smörgåskupén skulle säljas var det helt rätt för Anki att ta sina samlade erfarenheter från åren inom restaurangbranschen för att starta sin egen verksamhet.
Så här ett halvår efter starten konstaterar hon att det är mycket jobb men samtidigt mycket roligt.
– För mig har det alltid varit viktigt att veta var råvarorna kommer ifrån och nu erbjuder Smörgåskupen en del närproducerat, rättvisemärkt och ekologiskt.

Stort utbud för vardag och fest

Förutom baguetter, sallader, godis, kaffe och kakor till resenärerna som dagligen passerar Klippans station, erbjuder Smörgåskupén också smörrebröd, smörgåstårtor, festfat och tårtor för alla tillfällen.
– Nu får jag använda mitt kunnande om mathantverk, och kan själv välja vad jag vill sälja och erbjuda mina kunder. Egentillverkad tryffel och chokladbollar, dricka från Skånehill gård och Brämhults, en del pålägg från Bjärhus gårdsbutik, goda luncher, baguetter och festmat. Jag vill, och kan, erbjuda bättre kvalitet nu när jag själv bestämmer, och det känns viktigt för mig, säger Anki.

Framtidsplanerna

På fritiden försöker Anki hinna med att träna på gym och umgås med sin familj, men hon erkänner att det inte är lätt att få tiden att räcka till. Förutom hon själv så jobbar Jessica Bodin och Monica Andersson på caféet.
– Jag ser ljust på framtiden. Kanske man kunde öppna upp en filial till Smörgåskupen någonstans i kommunen så småningom. Fler sittplatser är på väg inne på caféet och vår espressomaskin levererar kaffet precis som man vill ha det.

Frukostpaket

Varje dag passerar 1 500 (!!!) resenärer Klippans station på väg till eller från Klippan. För de tidiga morgonpendlarna kan Smörgåskupen bland annat erbjuda en frukostpåse. Bryggkaffe, fralla, fruktsallad med yoghurt och hemrostad müsli blir en bra start på dagen. Såklart finns det mättande luncher med fräscha sallader och för den som kommer hem på eftermiddagen och vill ha något att ta med sig finns mycket att välja på.
– Har man bråttom går det jättebra att ringa så förebereder vi och har allt klart för upphämtning.

Smörrebröd

Anki är extra stolt över att kunna erbjuda smörrebröd med sex olika sorters pålägg.
– Smörrebröd bakade på dansk rågbröd
bestämde jag tidigt att jag skulle ha. En matig smörgås som aldrig smakar fel.

Kunderna är nöjda

Flytten till Klippan och Smörgåskupén ångrar Anki inte.
– Klippan är härligt, jag trivs med alla kunderna som jag träffar och företagsklimatet är trevligt. Pulsen och tempot är något helt annat än i Stockholm och jag har fått bra beröm från Klippanborna som uppskattar maten, att man kan betala med kort och servicen.

Det plingar i entreklockan, telefonen ringer och en härlig doft av nybryggt kaffe sprider sig inne i Smörgåskupén. Hemvändaren Anki återgår med full energi till köket för att vara redo med luncherna till hungriga Klippanbor och pendlare.