Colorama – sätter färg på tillvaron

Det är en av sommarens sista dagar och fortfarande tidig morgon. På Colorama är verksamheten redan igång och man möts av full ruljans. Det är hantverkare och privatpersoner på plats för att hämta vad dom behöver och för att göra sina beställningar. Telefonerna ringer, färgblandarna är igång och stämningen är på topp.

Ägaren Per-Anders Svensson har fullt upp med att hälsa på kunderna, få iväg beställningar och skicka sina låssmeder på dagens uppdrag. Vi sätter oss i det mysiga personalköket och pratar lite om företaget och hur det började.
– Jag arbetade på Verktygshuset i Klippan och 1998 skulle vi göra om köket hemma, så då var jag mycket på gamla Golv & Tapet-huset. När jag fick höra att det skulle säljas tänkte jag att det hade varit en kul utmaning, så jag slog till. Samtidigt fick jag ett erbjudande att ta över lås- och nyckelverksamheten från Verktygshuset, så det gjorde jag.

Unik Coloramabutik

Idag är butiken i Klippan den enda Colorama-butiken i Sverige med licensierad lås- och nyckelverksamhet. Två låssmeder finns att tillgå, som gör uppdrag både hos företag och privatpersoner. Kodade bilnycklar, nyckelkopiering och låsmontering är några av de uppdrag som utförs.

Erbjuder inredningsråd

För ett år sen skrev Söderås Journalen att Colorama hade skickat två av sina anställda på utbildning för att bli Coloramas inredningsrådgivare och inredningsdesigner. Wictoria Svensson och Veronica Paulsson är de som gick utbildningen och vi får en pratstund med Wictoria, som också är Per-Anders fru. Hon jobbade först inom äldrevården, men inredning har alltid varit ett stort intresse.
– Jag har jobbat med Colorama egentligen sedan Per-Anders tog över, men de sista 4 åren kan man säga att jag trätt fram, säger Wictoria.

Utgår från kundens tankar

När en kund vill ha hjälp med rådgivning kan det gå det till så att kunden funderar igenom vad han eller hon gillar för färg och stil. Ofta vet kunderna inte riktigt vad dom vill, men har ändå en liten tanke på vad man vill ha. Sen, antingen via ett hembesök eller ett möte i butiken, plockar Veronica och Wictoria fram alternativ.
– Vi kan erbjuda kunden förslag på antingen ett rum eller flera, och ofta blir kunderna positivt överraskade när någon tänker på ett sätt som dom inte är vana vid, säger Wictoria som haft uppdrag av olika slag.

Hon och Veronica har bland annat hjälpt till med rådgivning av alla rum i ett hus hos en kund och en företagsmatsal.

2 anställda har blivit 9

Per-Anders tycker att det har varit en mycket trevlig resa med Colorama. Det började med 2 anställda, idag är man 9 (plus den vita storpudeln Evita som håller till i personalutrymmet). Per-Anders har sett förändringarna inom hembranschen komma och gå. Terracotta-färger, bårder, plastgolv, laminatgolv, klickgolv, tvådelat och nu, september 2013, är det ljusa/nyanser och naturmaterial som efterfrågas.

Ett samtal räcker

På Colorama trängs tapeterna och färgerna på hyllorna, men man kan få hjälp med så mycket mer.
– Vi kan hjälpa till med hela processen när någon vill göra om hemma, oavsett vilket rum det gäller. Istället för att ringa massa samtal till olika butiker och hantverkare, ringer man oss och får hjälp med rubbet, säger Per-Anders som har samarbete med el-, golv- och VVS-firmor.

Och snabbt går det också!
– Vi har 95 % leveranssäkerhet och alla svenska tapeter levereras dagen efter.

Framtiden går i ljusa nyanser

– E-handel med färg och tapet ökar, så den utvecklingen håller vi såklart koll på för att kunna erbjuda kunderna vad dom vill ha och hur dom vill kunna beställa.

Och hur ofta ändrar då Per-Anders och Wictoria om hemma?
– Alldeles för sällan, skrattar dom båda och försvinner ut till kunderna och butiken igen.