Ny app avslöjar råvarornas egentliga hemvist

I svallvågorna efter hästköttsskandalerna tidigare i år är det mer än någonsin fokus på var råvaror i färdigmat kommer ifrån. Detta har Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) tagit fasta på genom att släppa en ny mobilapp, som genom en enkel scanning avslöjar de innehållande råvarornas härkomst.
– Vi vill att konsumenterna ska stödja svensk mat och svenska bönder, säger lantbrukaren och Klippanbon Kerstin Höckert.

”Få en bonde på köpet”

I samband med Region Skåne-evenemanget Skåne Lyfter i slutet av april förevisade Kerstin Höckert och hennes kollegor Ann-Charlotte Tuvesson och Lennart Olsson i en monter vid Torggränd hur enkelt det är att använda appen, som heter ”Få en bonde på köpet”.
– Man laddar ner appen, och sedan riktar man mobilkameran mot streckkoden. Då får man antingen en grön tumme som betyder att produkten bara innehåller svenska råvaror. Innehåller den något annat kommer en röd tumme upp.

Anledningen till att LRF gör denna satsning är att många produkter som ser svenska ut till förpackningen inte innehåller svenska råvaror.
– Scannar man till exempel Frödinges ostkaka, som ju enligt många är något av det svenskaste vi har, så visar det sig att den innehåller polska ägg till exempel. Genom att under­lätta för konsumenten att ta reda på de här sakerna hoppas vi kunna uppmuntra ännu fler att handla produkter som innehåller svenska råvaror. Bara för att det är en Findus- eller Arlaprodukt så innebär det inte nödvändigtvis att den innehåller svenskt, säger Kerstin Höckert.

Genererar arbete

Kerstin Höckert menar att den svenska lantbruksnäringen sysselsätter många människor, och genererar även fler jobb utanför lantbruket. Ju fler bönder det finns, desto större behov av livsmedels- och transportpersonal och veterinärer till exempel.
– Det är därför det är viktigt att låta folk veta att den här appen finns.