Förskola i Ask belönad med KRAV-certifiering

Askungarnas förskola i Ask har godkänts för KRAV-certifiering nivå 2. Detta innebär att minst 50 procent av de produkter som används i tillagningen av förskolans mat är KRAV-märkta

– Det känns som en bekräftelse på att vårt miljöarbete har burit frukt ordentligt. Vi har alltid hållit hög kvalitet, men att bli KRAV-märkt blir en kvalitetsstämpel som vi är väldigt nöjda med, säger Anna Granevärn, kassör i den styrelse som driver förskolan som ett föräldrakooperativ.

All matlagning i eget kök

Ända sedan starten 1991 har Askungarnas förskola haft en ekologisk profilering. Denna inriktning innebär att ekologiska och närproducerade livsmedel ska användas i så stor utsträckning som möjligt i matlagningen. All matlagning sker naturligtvis i det egna köket, med riktiga råvaror.
– KRAV-märket garanterar också att råvarorna har framställts utan konstgödsel eller andra kemiska bekämpningsmedel, och att all produktion sker på ett miljövänligt sätt, säger Anna Granevärn.

Förutom den ekologiska profileringen har verksamheten på Askungarnas förskola även miljöprofil. Man spenderar mycket tid utomhus, och när vädret tillåter äter man ofta mellanmål och ibland till och med lunch ute i det gröna. Barnens sovstunder sker också de i mesta möjliga mån utomhus.
– De barn som går här får med sig det miljömedvetna tänkandet vidare i livet. Det är viktigt att lära sig hur man lever hälsosamt och hur man tar ansvar för miljön.

Enkelt med föräldrakooperativ

Att driva en förskola som ett föräldrakooperativ är något som Anna Granevärn verkligen kan rekommendera, speciellt för föräldrar som vill ha större möjligheter att påverka inriktningen på sina barns förskolegång. Verksamheten arbetar efter samma läroplan som de kommunala förskolorna, och den gamla fördomen om föräldrar som själva måste arbeta på förskolan stämmer inte. Föräldrarna utgör styrelsen samt arrangerar några årliga arbetsdagar då man under trevliga former hjälps åt med olika arbetsprojekt inne eller ute. I den dagliga verksamheten finns anställda pedagoger.
– Det är lite enklare att göra saker. Vill man ändra på något går det betydligt snabbare än i en kommunal organisation.