De cyklar för Barncancerfonden

Helgen den 24-26 maj kommer Ljungbyhed Park att fyllas med gulklädda cyklister. Då har nämligen Team Rynkeby Helsingborg förlagt sitt träningsläger på området.
– Vi kommer att träna inför vår cykling till Paris som äger rum i juli månad, säger Annika Björklund, medlem i serviceteamet.

Mycket logistik

Team Rynkeby har olika cykellag runtom i Sverige, alla med det gemensamt att de cyklar för välgörenhet. Idén kommer från Danmark, där det allra första Team Rynkeby startades i början 2000-talet, då några personer på en julfest bestämde sig för att cykla ner till Paris i samband med Tour de France. De sponsorpengar som blev över skänkte man till danska Barncancerfonden. Sedan några år tillbaka finns det en rad olika Team Rynkebylag även i Sverige som gör samma sak. I år kommer sex svenska lag att cykla ner till Paris under Team Rynkebyflagg. I Team Rynkeby Helsingborg är man totalt 40 cyklister och 10 servicepersoner. Cyklisterna betalar 18 000 per person för att medverka, och i den summan täcks alltifrån cykeln (som man får behålla efteråt) till båtöverfarter och hotellkostnader. Serviceteamet betalar 5 000 kronor per person.
– Det är mycket logistik runtomkring, och det är det vi kommer att träna på när vi kommer till Ljungbyhed. Det kan handla om alltifrån att organisera depåer för service till hur man cyklar 40 personer i karavan, säger Annika Björklund.

Forskning och specialistvård

Cyklingen ner till Paris är alltså sponsorfinansierad, vilket gör att överskottet kan skänkas till Barncancerfonden. Förra året fick Sverigedelen av Team Rynkeby ihop hela 19 miljoner kronor, alltihop från privata initiativ. Landsting, stat och kommun är alltså inte inblandade.
– I första hand används pengarna till forskning och specialistvård för barn. Tanken är att våra pengar ska gå till forskning och för att underlätta så mycket som möjligt för de barn och familjer som drabbas, säger Annica Björklund.

Den 120 mil långa cyklingen ner till Paris ska genomföras på sex dagar, och tar sin början den 12 juli, då man startar turen vid Barnonkologen i Lund. Tanken är att man ska avverka 20 mil per dag. Turen går över Tyskland, Holland och Belgien innan man når Frankrike och Paris sex dagar senare.

Träningsläger på hemmaplan

Annika Björklund bor i Ljungbyhed, och får därmed hålla träningsläger på hemmaplan. Hon gick med i Team Rynkeby Helsingborg vid starten 2012 tillsammans med arbetskamraten från Operationscentrum i Ängelholm, Kerstin Gabrielsson. Kerstin cyklade 2012 för Team Rynkeby Malmö.
– Vi är båda glada över att våra familjer är förskonade från den obeskrivliga situation som uppstår när ett barn insjuknar i cancer, och kände för att göra något för att hjälpa de som drabbas av denna tragedi.