15-årsjubileum för Djupadalsmölla
2013 firar kanot- och kajakuthyrningen vid Djupadalsmölla 15-årsjubileum. Ägarna Sven och Märtha Andersson ser fram emot en ny säsong, som redan har rullat igång så smått.
– Vår högsäsong inleds nu i maj och varar sedan över sommaren till och med september månad, säger Sven Andersson.
Vacker natur
Att hyra kanot och paddla i Rönneå mellan Gunnarödsbron och Forsmöllan är ett mycket populärt nöje under sommarhalvåret. Oavsett om det handlar om skolklasser, möhippor, svensexor eller företag som håller kickoff, så går kanotpaddling hem i alla läger.
– Den vackra naturen runtomkring är en stor bidragande faktor. Folk uppskattar att få se alla rovfåglar och de många fjärilsarter som finns här, menar Sven Andersson.
En av Djupadalsmöllas största konkurrensfördelar är den väl fungerande logistiken och den personliga servicen man erbjuder sina kunder. Paret Andersson äger ju själva marken där lägerplatserna finns, och det har möjliggjort att man kunnat satsa lite extra på att det ska vara så bekvämt som möjligt för kunderna.
– Att lägerplatserna har armétält, vindskydd och riktiga toaletter uppskattas av många. Sedan är det dessutom lätt att köra hit med bil.
Som att lära sig cykla
För den som vill kombinera paddling med bastubad går det utmärkt. För några år sedan byggde nämligen Sven Andersson en bastuvagn, som kan fraktas ut till lägerplatserna. Den rymmer 20-25 personer.
– Möhippor och svensexor brukar gilla bastuvagnen, konstaterar han nöjt.
Hur fungerar det då om man ska paddla kanot eller kajak för allra första gången? Lär man sig direkt eller behöver man ha tjuvtränat på annat håll tidigare? Sven Andersson har svaret
– Det är inga problem. Kan man lära sig att cykla kan man lära sig att paddla! Även om det går trögt för en del i början så brukar de flesta hitta rätt teknik bara på 10-15 minuter.
Före detta lantbrukare
Innan Sven och Märta startade sin verksamhet var de bönder. Men i efterdyningarna av Sveriges inträde i EU 1995 blev det tuffare tider för många lantbrukare, och 1998 stängde man ner lantbruksverksamheten. Man behöll dock marken, och bor fortfarande kvar på gården. Under vinterhalvåret arbetar Sven i skogen.
– När vi la ner jordbruket funderade jag på om vi skulle sälja marken eller om jag skulle ta ett ”vanligt” jobb, men så gick jag ett par kurser med turisminriktning, och sedan startade vi kanotuthyrningen.
Så här 15 år senare kan man väl konstatera att Sven valde rätt väg!