Vinnare ÅRETS BILD!

Det var många som kände sig manade att delta i Söderås Journalens och Klippanshopping.se:s tävling Årets bild 2012. Totalt laddades över 200 bilder upp på Klippanshopping.se under 2012, och när 2012 blivit 2013 satte sig Söderås Journalens redaktion ner tillsammans med pressfotografen Rickard Nilsson från Ljungbyhed (RN bild) för att utse vinnare i fyra olika kategorier: Natur/djur, Människor, Ögonblicket och Lokala motiv. Fyra lyckliga hobbyfotografer vann Klippancheckar för vardera tusen kronor.

Vinnare: Natur/djur

Motivering: ”Naturens skönhet och ögonblick fångade i en och samma bild. Fotografen har lyckats komponera en bild som verkligen tar fram det vackra. Dessutom ett snyggt efterarbete!”.

Du är ju en känd Klippanprofil tack vare ditt engagemang för att bevara kungsfiskaren och är mycket ute i skog och mark. Är det då vinnarbilden har kommit till?
– Både ja och nej. Jag håller på att bygga upp en bildbank med foton från Skånes kuststräckor, och den här bilden är tagen uppe i i Hovs hallar. Jag körde dit på sensommaren förra året en dag efter jobbet när det var fint väder.

Hur går du tillväga när du fotograferar?
– Jag tar ganska mycket bilder när jag är ute, sedan provar jag mig fram med lite olika exponeringstider för att få fram rätt dynamik

Hur ofta är du ute?
– Kanske 20 gånger per år eller så. Jag försöker att planera in det så gott det går i kalendern. Hade jag fått välja själv hade det blivit ännu mer.

Har du skickat in bilder till tävlingar förr?
– Nej faktiskt inte. Jag har bara skickat in när ni på Söderås Journalen har ordnat era. Det har varit väldigt enkelt och smidigt att kunna ladda upp på Klippanshopping.se

Vinnare: Ögonblicket

Motivering: ”Fotografen har verkligen fångat in ett ögonblick. Barn, liksom djur, gör ibland det oväntade som inte kan regisseras. Ett känt fotograf-talesätt, en bra bild kommer smygande som en snigel och försvinner med blixten. Och det stämmer verkligen här!”.

Berätta om hur bilden kom till!
– Det var mitt kusinbarn som döptes. Jag har varit lite fotointresserad av och till, och går andra året på Ljud- och bildskolan i Helsingborg med medieinriktning, så min kusin frågade mig om jag inte kunde ta lite bilder på dopet. Vinnarbilden är tagen efteråt, när hela familjen skulle posera i kyrkan. Alla ställde upp sig fint och skulle fotograferas, men så blev något av barnen lite trötta och kinkiga, men jag fortsatte att fotografera i alla fall.

Varför blev bilden så bra då?
– Jag tror att det är för att den är på riktigt. Den är inte arrangerad utan har bara kommit till i stunden. Jag är inte så förtjust i att fotografera färdiga motiv eller naturbilder och så, utan gillar när man kan fånga ett ögonblick som troligtvis aldrig inträffar igen.

Hur mycket tid ägnar du åt att fotografera?
– Inte så mycket. Jag var mer fotointresserad tidigare, men nu tar skolan så mycket tid att jag hinner inte med att fotografera så mycket när jag är ledig.

Har du foto på skolschemat?
– Nej inte så där jättemycket. Jag är inriktad mot den grafiska biten och vill utbilda mig till journalist när jag har tagit studenten.

Vinnare: Lokala motiv

Motivering: ”Med teknisk briljans har fotografen hittat en välkänd Klippan-miljö och låtit fantasin flöda. Bra komposition och en väl avvägd lekfullhet. Härligt att se!”.

Din vinnarbild är ganska annorlunda i jämförelse med de andra som har vunnit. Varför valde du att gå den vägen?
– Jag har sett liknande bilder på nätet innan och ville testa och se om jag kunde göra något liknande. Efter ett tag kom jag på hur man skulle göra, så jag gick ut och testade lite och det blev ganska bra.

Har du hållit på med fotografering länge?
– Sedan jag var 12. Nu går jag andra året på Nicolaiskolans estetik- och mediaprogram i Helsingborg, och jag lär mig nya saker hela tiden. Jag har alltid varit intresserad av inställningar i kameran och det rent tekniska, men tack vare min duktiga fotolärare i skolan har jag lärt mig att förstå bildspråk och att få mer insikt i bildkompositionen.

Vad vill du göra när du gått ut gymnasiet då?
– Helst vill jag bli fotograf och plugga utomlands. Gärna i England, för de har så bra fotoskolor där. Sedan skulle jag vilja läsa journalistik också, och gärna inrikta mig på bildjournalistik.

Vad tar du annars för typer av bilder ”i vanliga fall”?
– Jag gillar det meta – det kan vara alltifrån lite mer konstnärligt till porträtt.

Vinnare: Människor

Motivering: ”En härlig bild, som verkligen tar fram kärleken mellan två syskon. Härligt motljus, som fördjupar det naturliga i bilden. Kul, att fotografen valt en svart-vit känsla.”

Hur känns det att ha vunnit?
– Otroligt kul och överraskande. Jag fotograferar mest för att jag tycker det är roligt, och hade verkligen inte väntat mig det här.

Har du hållit på länge?
– Nej, jag köpte min första systemkamera i somras, och det här är första gången jag skickat in en bild till någon tävling.

Berätta om bilden!
– Det är mina kusinbarn som jag har fotograferat en dag vid VInslövssjön i somras. Jag kommer från Vinslöv från början, och det är så otroligt vackert där nere vid sjön, så jag frågade min kusin om hans barn ville bli fotograferade, och det var inga problem. Bilden som vann var en av de första vi tog, och den kom helt spontant, det ligger ingen regi eller uppmaning om att de ska göra något speciellt bakom. Jag kände direkt att den blev riktigt bra, och när jag såg att man kunde vara med och tävla hos er så skickade jag in den.

Är människor ditt favoritmotiv eller fotograferar du något annat?
– Jag gillar även att fotografera ute i naturen, och har nästan alltid med mig kameran om jag ska iväg någonstans. Annars gillar jag verkligen att fotografera människor, det ger så mycket glädje när man kan fånga ett uttryck på bild.