Klippans nya filmstjärna!

Hon gjorde sitt första filmjobb som statist i succéfilmen ”Äta sova dö”. Nu tar 15-åriga Klippantjejen Isa Hansen steget fram i rampljuset med huvudrollen i novellfilmen ”KK”, som i januari tävlade vid Göteborgs Filmfestival, och som under våren kommer visas i SVT.
– Det var en jätterolig upplevelse att spela in filmen, säger Isa Hansen, som fått mersmak på skådespeleriet.

Statist med replik

Under hösten 2012 har ”’Äta sova dö”, regisserad och skriven av Örkelljungabördiga regissören och manusförfattaren Gabriella Pichler gjort stor succé på filmfestivaler runtom i Europa. Den socialrealistiska skildringen av 20-åriga Rasa, som blir uppsagd från sitt jobb på en fabrik någonstans i nordvästra Skåne har fått kritikerna att jubla och belönades med fyra guldbaggar (bästa film, manus, regi och kvinnlig huvudroll). Produktionsbolaget Anagram, som står bakom filmen, dammsög skolor och fritidsgårdar i de nordvästskånska kommunerna för att hitta amatörskådespelare, och en av de man hittade var Isa Hansen.
– Min fritidsledare i skolan tipsade mig om att gå ner till Mötesplats Sågen när de var här i Klippan och letade folk. Jag provspelade och fick vara statist i några scener och hade även en replik. Några månader senare hörde de av sig igen och sa att de tyckte jag var jätteduktig och undrade om jag ville provspela för en film till.

Bra regissör

Och den filmen heter alltså ”KK”. Efter provspelningen fick Isa huvudrollen som 14-åriga Lillan, som tillbringar en sommar på sin mammas nya mans lantställe. Hon blir trakasserad av ett gäng jämnåriga killar, men inleder efter ett tag en relation med en av dem och komplikationer uppstår. Filmen spelades in i Torsö i Blekinge under två veckor sommaren 2012. Och Isa stortrivdes med livet som skådespelare.
– Jag tyckte att mycket gick av sig själv. Det var ganska lätt att sätta sig in i karaktären, och jag fick jättemycket hjälp av regissören Wiktor Ericsson. Han var duktig på att diskutera och förklara hur jag skulle bete mig i varje scen.

Den största utmaningen var, överraskande nog, att hålla sig för skratt vid vissa tagningar.
– Man blev ju så bra kompis med både de andra skådespelarna och med filmteamet, så ibland gick det bara inte att hålla tillbaka skrattet när man väl börjat, minns Isa och ler åt minnet.

Fina vitsord

Och oavsett om det var svårt att hålla sig för skratt eller ej, så verkar det som att Isa gjort väldigt bra ifrån sig. Dagen efter att ”KK” visats på Göteborgs Filmfestival hyllades Isa i Aftonbladet av film- och TV-kritikern Jan Olov Andersson, som i en krönika om filmfestivalen uttryckte sitt gillande av filmen ”KK ” i allmänhet och av Isa i synnerhet, som enligt honom var ”fantastisk i huvudrollen”.

Vill gå på teaterskola

Förutom de två filmrollerna har inte Isa sysslat med teater i någon större utsträckning tidigare, men hon har verkligen fått mersmak. Hon går just nu i nian på Snyggatorpsskolan , och det är snart dags för gymnasieval. Och förstaalternativet är givet!
– Jag ska söka till en teaterskola i Malmö. Kommer jag in så pendlar jag nog ner dit till en början, och sedan försöker jag nog att hitta ett boende där lite längre fram.

Förutom skådespelandet ägnar Isa fritiden åt innebandy. Hon är målvakt i Åby IBK:s F15-lag, och när vi är färdiga med intervjun är det torsdagsträning som gäller.
– Det är andra säsongen jag spelar med dom. Vi har ju spelat mycket i skolan, och eftersom jag har många kompisar som spelar i Åby IBK så började jag också där.

Oväntad idol

Till sist måste vi ju också passa på att fråga Klippans senaste stjärnskott om vilka förebilder hon har. Finns det någon speciell svensk skådespelare hon beundrar lite extra och försöker ta efter? Naturligtvis! Men det är varken Noomi Rapace, Alicia Vikander, Alexander Skarsgård, Joel Kinnaman eller någon annan Hollywoodsvensk som Isa tar upp som sina favoriter.
– Jag gillar Nils Poppe jättemycket. Han levde sig in i sina roller på ett sätt som många andra inte gör. Soldat Bom är en av mina favoriter bland hans karaktärer. Och sedan gillar jag Eva Rydberg också. Vi brukar se hennes föreställningar på Fredriksdal varje sommar.

Ett svar som sticker ut får man väl säga. Men det ju är det som skådespelare ska göra, så Isa Hansen är garanterat på rätt väg – den mot stjärnorna!