Här finns massor energi och engagemang!

Hon trivs så bra i Röstånga att hon var med vid uppstarten av den ideella föreningen Röstånga Tillsammans fem år innan hon flyttade dit. Västgötskan Anna Haraldson Jensen har verkligen hittat rätt.
– Det finns en tillåtande attityd här i Röstånga som är väldigt tilltalande.

Otrolig anda i Röstånga

Det är kärleken till maken, Röstångabördige Viktor Jensen, som har tagit Anna till bygden. De träffades redan 2001, och även om de tidigare har bott i Göteborg och Malmö och inte flyttade till Röstånga förrän i början av 2012 så har Anna alltså alltid gillat makens hemort. När Anna och Viktor skulle flytta från Göteborg till Malmö bodde de under en period hemma hos Viktors föräldrar i väntan på att de skulle få en lägenhet i Malmö, och det var då hon fick kontakt med Nils Phillips, en annan av initiativtagarna till Röstånga Tillsammans.
– Röstånga har en otrolig anda när det gäller att samla människor som engagerar sig för bygden. Det känns som att här finns en bra blandning av de som bott och verkat här i generationer såväl som nyinflyttade, och alla däremellan. En gemensam kärlek till platsen och en storslagen natur.

Statsvetare

Anna är statsvetare i grunden, men har även läst miljövetenskap och ekonomi på universitetsnivå. Hon arbetar idag på Folkuniversitetet i Landskrona, där hon är projektledare för hållbara servicelösningar i nordvästra Skåne. Ett uppdrag som delvis går hand i hand med det hon och hennes kollegor i Röstånga Tillsammans ägnar sig åt på fritiden – att skapa förutsättningar för lokal utveckling och god service, genom samverkan mellan ideella initiativ, kommun och näringsliv.
– Det finns mycket potential ute på landsbygden, innovativa miljöer och spännande processer. Lokala initiativ som Röstånga Tillsammans är ett sätt att ta tillvara på den potentialen. En lokal plattform för att driva processer och engagera finansiella resurser.

Lyckat projekt med Stationshuset

Hösten 2012 skrev Söderås Journalen om projektet där Röstånga Tillsammans genom sin finansiella plattform RUAB sålde aktier för att kunna köpa loss Stationshuset. Projektet lyckades, då över 400 personer ställde upp och köpte aktier, vilket har lett till att Stationshuset är köpt, och öppnar till påsk med nya krögare.
– Det är helt otroligt och fullständigt unikt. Det blev ett större gensvar och uppslutning än vi någonsin hade kunnat hoppas på. Det kändes som ett kvitto på det jag pratade om tidigare, att Röstånga är en ort där klimatet är mycket tillåtande, och folk är öppna för nya idéer och sätt att påverka sin egen bygd på.

Ursprungligen från Grimsås

Anna kommer som sagt från västgötska Grimsås, en liten ort i Tranemo kommun, alldeles på gränsen till Småland. Hon trivdes bra där också, men ser en tydlig skillnad gentemot Röstånga.
– I Grimsås finns ett stort företag som varit den stora arbetsgivaren i kommunen. Då har de blivit aktören som tagit de flesta initiativen till saker och ting. Här i Röstånga finns ingen lika dominerande aktör, och här hittar man därför andra lösningar. Föreningslivet i Röstånga är till exempel mer brokigt och föreningarna tar ett större ansvar för utvecklingen av bygden.

Löpning och skidor

Vid sidan om arbete, familj och engagemanget i Röstånga Tillsammans ägnar Anna sin fritid åt löpning, och när vädret tillåter under vintern, även längdskidåkning.
– Så fort det kommer tillräckligt mycket snö så spåras det ju både här i Röstånga och uppe på Söderåsen, så då försöker jag passa på.