Bert Karlsson roade i Klippansoffan

Konsthallen i Klippan var fylld till sista plats när Bert Karlsson (presentation överflödig) kom på besök i säsongens första ”Gäst i Klippansoffan”, för att berätta historier ur sitt liv under ledning av program-ledaren Per Johansson.

Visade driv tidigt

Berts berättelser visade att han redan i unga år hade ett ”driv” som jämnåriga i hans närhet saknade. Till exempel såg han till att bygga en ishockeyrink hemma i västgötska Tidan.
– Först fick man åka ut till bönderna och tigga skog, sedan prata med åkare och få dom att köra grejerna till sågverket, där de ställde upp och sågade gratis. Sedan tog jag ut snickare som fixade rinken. Sånt skulle inte dagens ungdomar göra – de är alldeles för lata och bortskämda och får allting serverat, slog han fast på sitt karaktäristiska sätt.

Direkt från Göteborg

Bert Karlssons Klippanbesök var en
liten avstickare från den pågående
melodifestivalturnén, som den här helgen befann sig i Göteborg. Överlag beskrev han årets låtar som svaga, men att shownumren är bättre. Han trodde mycket på Yohio, som blev
finalklar i första programmet.
– Han har en historia och är intressant, det är minst lika viktigt som låten.

Måste våga prata om prostatacancer

Det blev naturligtvis en del allvar också, framför allt när samtalet kom in på prostatacancer, som Bert Karlsson drabbades av för tiotalet år sedan, men som han överlevde.
– Det är en sjukdom som folk inte vill prata om eftersom den är så förknippad med skam. De som är rädda för att få svagare erektion efter en operation förstår jag inte. Stånd i himlen är ju liksom inget alternativ. Så länge det finns gips finns det hopp, brukar jag säga. Man måste avdramatisera det här med prostatacancer så att folk börjar prata om det.

Driver flyktingförläggning

Vid sidan om skrönor från tiden som politiker och skivbolagsdirektör berättade Bert Karlsson vad han brinner för mest just nu: Att bygga flyktingförläggningar. 2012 köpte han sana-
toriet Stora Ekeberg utanför Skara, som rustades upp och som idag hyser runt 200 flyktingar. Planen är att öppna omkring upp till tio liknande anläggningar på andra ställen:
– Jag vill visa att det går att göra flykt-ingpolitiken både billig och bra om man bara är smart och lägger pengarna på rätt saker. Migrationsverket har ju gjort en del usla affärer där man hyrt rum på vandrarhem till överpriser. Det är otroligt hur det har sett ut.