Aktiv ungdomsförening ordnar sportlovsaktiviteter

Det kryllar av aktiviteter runtom i Klippans kommun under sportlovsveckan. En av de aktörer som ordnar egna arrangemang är Östra Ljungby & Stidsvigs Ungdomsförening.
– Vi ordnar en resa till Busfabriken i Helsingborg den 19 februari, och tre dagar senare blir det disco, både för de yngre och äldre barnen, säger
Anneli Hammarbäck, ordförande i
Östra Ljungby Ungdomsförening.

Började med bio

Föreningen har varit verksam sedan augusti 2011, och har sitt ursprung i ett initiativ från Anneli Hammarbäck.
– Jag hade en tanke om att göra något för barnen och ungdomarna i byn, och hade först tänkt starta ett café. När jag pratade runt med folk så föreslog någon att man kanske kunde ordna biovisningar i bygdegården istället, och därigenom kanske starta en fritidsgård.

Anneli tog kontakt med hembygdsföreningen, och fick hyra bygdegården till reducerat pris varje söndag för filmvisning.
– Det var på detta vis vi fick igång verksamheten genom medlemsavgifter.

Extra öppet vid skollov

Numera anordnar man biovisning en söndag i månaden, och håller dessutom fritidsgård i bygdegården varje onsdag. Totalt har föreningen runt 80 medlemmar, och i samband med skolloven har man extra öppet och ordnar aktiviteter. Nu på sportlovet är det alltså en tur till Busfabriken samt fredagsdisco som gäller.
– Vi kör tre olika discon den 22 februari. Först är det F-3, sedan 4-6 och sedan 7-9. Det är första gången vi provar att ha års-kurs 7-9 här. Det vore kul att få hit ungdomar från andra orter här runtomkring. Jag har hört mig för lite och det verkar som att det kommer hit folk från både Klippan och Munka Ljungby.

Uppdämt behov

Anneli Hammarbäck tycker att det är viktigt att ordna aktiveter för barn även ute i de mindre orterna.
– Jag har märkt sedan vi drog igång det här att det finns ett uppdämt behov av en samlingsplats efter skolan. De dagar vi inte har öppet så ser jag ofta barn som umgås på skolgården efter skolans slut, och
ibland när jag kommer hit för att öppna så ”hänger de på låset” mer eller mindre.

LAN-tävling 15 mars

Barnen får själva vara med och bestämma hur verksamheten ska utvecklas. För detta ändamål har man bildat ett ungdomsråd, där de kan komma med förslag på vad man vill göra. Den 15 mars ordnar man till exempel en LAN-tävling i bygdegården. Yngre och datorintresserade vet säkert vad det är, men för den äldre läsekretsen kan vi berätta att det enkelt uttryckt handlar om att många deltagare kopplar ihop sina datorer och sedan tävlar mot varandra i olika spel.
– Tävlingen är för ungdomar från 13 år och uppåt, och maxantalet som kan delta är 40 personer. Först till kvarn gäller. Det kostar 100 kronor per person och tävlingen pågår i ungefär ett dygn. Det kommer att finnas personal från ungdomsföreningen på plats som säljer mat och dryck. De tre som placerar sig högst vinner naturligtvis fina priser, avslutar Anneli Hammarbäck.