Sopgubben som blev tandläkare

Som patient hos tandläkare Bert-Åke Andersson i Klippan är man i trygga händer. Det sammansvetsade teamet bestående av tandläkare, tandsköterskor och tandhygienist har inte bara patienternas tänders bästa för ögonen.
– Vi är måna om hela dig, och arbetar inte bara för att tänderna ska vara hela. Munnen avslöjar mer än vad du säger, så därför strävar vi efter att du ska må bra och uppnå balans i kroppen. Har vi nöjda patienter så har vi en bra dag på jobbet, säger Bert-Åke Andersson.

Småländsk utflykt

Bert-Åke Andersson har varit tandläkare i Klippan sedan 1991, då han köpte tandläkare Hans Thylanders praktik på Åbygatan. Efter avslutade tandläkarstudier (som finansierades bland annat genom extrajobb som sopgubbe) i slutet av 80-talet var det ont om jobb, och skåningen Bert-Åke fick söka sig till Småland, där han fick ett jobb på folktandvården i Ljungby.
– Jag trivdes inte så bra i de småländska skogarna, så därför flyttade jag tillbaka till Skåne igen och började arbeta som sopgubbe fram till 1991, då möjligheten att ta över Hans Thylanders praktik uppstod.

Avkoppling innan behandling

1996 flyttades praktiken till Storgatan 20, där tandläkare Ingemar Emgård var verksam. När han avvecklade sin rörelse tog Bert-Åke över även den.
– Det fanns ett behandlingsrum över, och då valde jag att anställa en egen tandhygienist för att kunna utöka servicen till patienterna.

I dagsläget har man hela tre behandlingsrum, där Bert-Åke och tandsköterskorna Katarina Persson och Malin Hultin arbetar i varsitt rum och tandhygienisten Carina Jensen Lundblad finns i ett annat. I väntrummet finns en mysig, värmande brasa, där patienterna i lugn och ro kan koppla av innan behandlingen.

Tandläkare för hela familjen

Bert-Åke ser sig själv som en tandläkare till vilken hela familjen är välkommen. Han handskas lika bra med vuxna som med barn, och menar att trygghet och långsiktighet är A och O när man väljer tandläkare.
– Det är viktigt för de flesta att kunna möta samma tandläkare år efter år. Vi utför de flesta typer av tandvård här, allt ifrån regelbundna undersökningar till implantatkirurgi. Vid behov remitterar vi vidare till specialister också. Två gånger per år kommer dessutom en tandregleringsspecialist hit för konsultation.

När en patient behöver göra en större behandling sätter man sig ner med denne/denna för att presentera olika behandlingsalternativ och kostnadsberäkningar.
– Sedan kan patienten i samråd med oss vara delaktig i beslutet om vilken behandling som passar bäst enligt sina förutsättningar.