Norska flygstudenter trivs i Ljungbyhed

Trafikhögskolan (TFHS) vid Lunds Universitet har ju sedan länge sin utbildning förlagd till Ljungbyhed och Ljungbyhed Park. De senaste tre åren har man utvecklat ett samarbete med Tromsö Universitet, som innebär att flyg-
studenter därifrån får sin fullständiga trafikflygarutbildning i Ljungbyhed.
– Det är väldigt roligt att universitetet i Tromsö har köpt utbildningar hos oss, säger Michael Johansson, teoriutbildningschef för TFHS.

Internationellt unik

För tillfället får 31 norska studenter sin utbildning i Ljungbyhed. När det blev klart att TFHS inte fick 20 platser till trafikflygar-
utbildningen inom Nya Yrkeshögskolan kunde man ta emot ytterligare 12 studenter från Norge.
– Norrmännen uppskattar vår specialdesignade flygplats som både ligger lite avskilt, men samtidigt nära områden med hög intensitet i flygtrafiken. Det gör Ljungbyheds flygplats internationellt unik och utmärkt som utbildningsplats, säger Michael Johansson.

Fylld orderbok

I övrigt har TFHS fyllt sin ”orderbok” för de kommande två åren. Försvarsmakten har ökat sina köp av utbildningar både när det gäller teori och utbildning inom specialflyguppdrag. Utöver detta kommer även meteorologstudenterna från Lund hit för att lära sig hur vädret ser ut i förhållande till data-skärmen.
– I framtiden hoppas vi på ännu fler uppdrags-
utbildningar till Försvaret och vi kommer även återigen ansöka om möjlighet att få kommande 20 utbildningsplatser till trafik-
flygarutbildningen inom Yrkeshögskolan.

Komiska språkförbistringar

De norska studenterna trivs alldeles utmärkt i Ljungbyhed. Espen Heiberg Rash är tjänstledig yrkesmilitär som satsar på en civil flygutbildning.
– Det är positivt att det bara är vi studenter som bor här, man lär känna varandra på ett helt annat sätt då. Men jag hade gärna sett ännu bättre möjligheter att åka kollektivt.

Vad det gäller utbildningen har Espen Heiberg Rash bara positiva ord till övers.
– Skolan är jättebra och ger en god undervisning både i teori och i praktik. Det svenska språket är också lätt att förstå, men ibland kan det bli lite problem. När vi berättade att panelugnen inte fungerade tog det ett tag innan våra svenska värdar förstod att våra värmeelement var kalla, skrattar han.