Årets brottningshöjdpunkt snart här igen!

Klippans Brottarklubb förbereder sig just nu för 2013 års upplaga av Lady Open, som hålls den 15-17 februari. I dagarna tre kan man alltså se brottning i världsklass i idrottshallen i Klippan. Normalt brukar antalet tävlingsdeltagare vara ungefär 200 aktiva, och man hoppas på ett liknande antal i år.
– I dagsläget har vi fått klartecken att Norge, USA och Japan kommer med stora trupper, säger Olle Svensson, sekreterare i Klippans Brottarklubb.

Många ideella insatser

Vid sidan om de stora mästerskapen OS, VM och EM är Lady Open en av de största tävlingarna i brottningsvärlden, och naturligtvis därför en stor inkomstkälla för Klippans Brottarklubb. Under tävlingsveckan arbetar 30 och 40 personer med allt runtomkring. Tävlingskommittén, som
påbörjar planeringen redan tidigt på hösten, består av tiotalet personer.
– Det är mycket som ska ordnas. Vi gör ett eget programblad, jagar sponsorer och mycket annat. Under tävlingsveckan är det mycket med det praktiska, det kan handla om alltifrån att stå i kiosken till att
ordna med logi och hämtningar av deltagare, säger Olle Svensson.

I en tid då många idrottsföreningar vittnar om allt färre ideella insatser från till exempel föräldrar tycker Olle Svensson att Klippans Brottarklubb har det väl förspänt på den punkten.
– Vi har lyckats få fram en bra ungdoms-avdelning med många medlemmar, och lyckligtvis också mycket aktiva föräldrar, som ofta ställer upp. De är något vi har stor nytta av i samband med Lady Open.

Sändningar på webb-TV även i år

En nyhet under fjolårets Lady Open var att brottningsintresserade som inte hade möjlighet att vara på plats i Klippan kunde följa tävlingarna via TV-sändningar över internet. Detta blev en stor succé, och kommer att upprepas vid 2013 års tävling.
– Vi fick kontakt med en firma som sysslar med TV-sändningar på nätet och tyckte att det kunde vara kul att testa, och det fungerade jättebra. Hemsidan med klipp från förra årets tävling har haft 200 000 besökare under 2012, och det är vi så klart jättenöjda med.

Klippan – ett brottningscentrum

Som de flesta känner till så har ju Klippan anrika brottningstraditioner. Och det finns mycket som talar för att Klippans status som brottningscentrum kommer att bestå i många år. Förutom brottargymnasiet ute på Ljungbyhed Park kan man nämligen också stoltsera med att i princip hela damlandslaget i brottning bor i nordvästra Skåne och tränar i Klippan, under ledning av förbundskaptenen Fariborz Besarati, som också är tränare i Klippans Brottarklubb.
– Det är perfekt för tjejerna att bo här. Systrarna Johanna och Sofia Mattsson är ju från Gällivare till exempel, och det är klart att det blir lite krångligare att utgår därifrån när man ska resa ut i Europa på tävlingar, menar Olle Svensson.