SM i plöjning till Östra Ljungby

Den 20-21 oktober är det dags för SM i traktorplöjning för teg- och växelplog på Östra Ljungby Naturbruksgymnasium och på granngården hos Martin Wahlberg. Arrangörer är JUF Skåne/Blekinge (JUF står för Jordbrukare-Ungdomens Förbund). Att det skulle bli SM i Östra Ljungby bestämdes bara för några veckor sedan.
– Egentligen skulle tävlingen hållits i Kalmartrakten, men arrangörerna hoppade av, och då gick frågan vidare till Östra Ljungby. Det blir med lite kort varsel, men det är ett bra tillfälle för Klippan att visa upp sig, säger Klippanbon Lennart Svensson, som sedan 30 år tillbaka är engagerad tävlingsfunktionär inom JUF.

Näringslivet positivt

Lennart Svensson och hans kollegor räknar med storpublik på runt 3 000 personer under tävlingshelgen. Tävlingsplöjarna, som kommer från hela landet ska inkvarteras på Ljungbyhed Park.
– Vi har haft möten med kommunstyrelsens ordförande Bengt Svensson, kommundirektör Hans-Åke Lindwall och turistchef Eivor de la Cueva, och de tycker att det är otroligt roligt att vi fått hit den här SM-tävlingen. Även företag häromkring är positiva. Jag har gått runt och jagat sponsorer nu några veckor och har fått väldigt positiv respons, säger Lennart Svensson.

Höjer yrkesskickligheten

Syftet med SM i plöjning är rent tävlingsmässigt att plocka ut svenska representanter till VM i plöjning, som hålls i Kanada. Nationella mästerskap i plöjning har hållits sedan 50-talet, och de tillkom för att höja yrkesskickligheten. Reglerna skrivs om kontinuerligt för att hela tiden ha återkopplingen till det verkliga arbetslivet.
– Plöjning är en av få sporter där man kan visa upp en färdighet som man kan använda i yrkeslivet. Det viktigaste om man vill vara en bra plöjare är att vara noggrann. Det är ju delvis en bedömningssport, och då gäller det att fårorna ligger jämna och fina, berättar Lennart Svensson.

Hoppas på fint väder

Totalt sett är det mellan 50 och 70 frivilliga som arbetar med att arrangera det svenska plöjningsmästerskapet. Lennart Svensson menar att man ligger bra till i planeringen trots att man fick värdskapet med kort varsel.
– Det enda man inte kan styra över är vädret, men vi hoppas så klart på att det ska bli bra. Men det har regnat ibland förr om åren, och det blir tävling i alla fall! Det är väl möjligen så att det blir lite mindre publik bara, säger Lennart Svensson.