Körning är livet!

Ända sedan hon fick en shetlandsponny som tvååring har hästar haft en central plats i Risebergabon Camilla Linds liv. Idag kombinerar hon tillvaron som undersköterska på Syréngården i Ljungbyhed med att tävla i körning på internationell nivå.
– Senast var jag i Tjeckien och tävlade och hamnade på nionde plats.

Ovanlig häst

För den oinvigde kanske det är på sin plats att förklara vad körning med häst och vagn går ut på. Sporten är indelad i tre olika tävlingsdelar: Dressyr, maraton och precision – och man kan tävlar både i de enskilda grenarna och med ett hopräknat slutresultat. Hästen som Camilla tävlar med heter Disco, som är en korsning mellan ett halvblod och en quarter. En ovanlig kombination, som synes på bilden!
– Han är en riktig ”ögonbrynshöjare” när vi är ute och tävlar, skrattar Camilla.

Hur får man då ihop idrottandet med familjeliv och arbete? Jo, genom att arbeta enbart nattskift och med hjälp av välvälliga sponsorer. Camilla får stöttning i sin satsning av Hemköp Ljungbyhed, Brylands Transport Ljungbyhed, Sterners Åkeri, Europa Flyer Helsingborg och NH Logistics.
– Utan dom skulle jag inte fixa det. Det är mycket logistik när man ska iväg med hästar, vagnar och allt annat man måste ha med sig. När vi var i Tjeckien åkte vi på måndag förmiddag och kom hem måndag eftermiddag veckan därpå. Det blir många timmar på vägarna ute i Europa, och då är sponsorer guld värda.

God sammanhållning

En bidragande faktor till att Camilla fastnat för just körningssporten är den goda sammanhållningen bland de tävlande. Hon har även varit aktiv i andra delar av hästsportvärlden, och kan därför jämföra. Konkurrensen och tävlingsdelen är inte lika påtaglig inom körningar.
– Det blir en annan sammanhållning inom körningen eftersom alla vet hur mycket som krävs för att få det att gå runt med all logistik. Om jag glömmer något tillbehör går det alltid att låna av någon annan. Vi konkurrerar när det är tävling, men vid sidan av hjälps alla åt, och det gör att man trivs.

Sonen tävlar också

Camilla, som tävlar för Åstorportens Ryttarförening, bor alltså i Riseberga – närmare bestämt Risebergagården, som dessutom är hennes barndomshem.
– Jag kände ägarna och sa till dom att jag var intresserad av att hyra den dagen boningshuset blev ledigt, och för fem år sedan uppstod ett tillfälle och vi flyttade in.

Med ”vi” menar Camilla familjen, som består av make och två barn. Så när som på äldste sonen är alla hästintresserade. Yngsta sonen, som är 12 år, går dessutom i mammas fotspår. Dagarna efter intervju ska båda två åka till Dorthealyst i Danmark för ytterligare en tävling.
– Det är en stor glädje att få ägna så mycket tid åt sin hobby. Min målsättning när jag tävlar är hela tiden att göra så bra ifrån sig som möjligt. Jag har haft problem tidigare med att jag blir nervös, men det har blivit bättre det här året.