Chansningen som fortfarande håller

När Margareta Prabin startade den egna mäklarfirman MäklarCentrum var det något av en chansning. Därför är det med glädje hon nu kan konstatera att chansningen fortfarande håller
– och i år firar man 10-årsjubileum!
– Det visade sig att det fanns ett behov av en lokal och helt fristående fastighetsmäklare i Klippan. Jag har haft en fantastisk tid som inneburit många glädjande möten med trevliga säljare och köpare, säger Margareta Prabin.

Tar längre tid

De senaste åren har varit tuffa för alla fastighetsmäklare. Ekonomikriserna har avlöst varandra och fastighetsmarknaden har påverkats negativt.
– Min känsla nu är däremot att det har stabiliserats, säger Margareta Prabin.

En stor skillnad nu jämfört med tidigare är att försäljningarna tar längre tid. Det beror
mestadels på bankernas nya hårdare regler, där de kräver att man lägger 15 procent i handpenning. Oftast kräver också bankerna att den som redan äger ett hus måste sälja det innan de köper ett nytt.

Fristående mäklare

MäklarCentrum har sitt fokus i Klippan, Perstorp, Åstorp och Örkelljunga. Men tack vare att man inte är knutna till någon kedja behöver man inte begränsa sitt arbetsområde till dessa kommuner. MäklarCentrum har därför genom rekommendationer fått sälja både fastigheter och gårdar i till exempel Kristianstad, Landskrona och Ängelholm.
– Det finns naturligtvis både för- och nackdelar med att vara en mindre fristående mäklare. Tack var hårt arbete och många lyckade försäljningar har vi lyckats etablera oss som ett alternativ till de större kedjorna. Kunderna uppskattar vårt personliga bemötande och vår lokala förankring, och vi försöker alltid ge det lilla extra till varje kund.

Arbetar tillsammans med svärsonen

När Margareta säger ”vi” syftar hon på sig själv och svärsonen Jonas Troedsson, som också är registrerad fastighetsmäklare. De har arbetat ihop i några år nu, och får vid återkommande tillfällen svara på nyfikna frågor om hur det är att arbeta svärmor och svärson sida vid sida.
– Det har verkligen aldrig varit några problem. Vi har valt att vända det till något positivt, och till och med använt det i våra annonser, och det har mötts med många glada kommentarer. Jonas är mycket påläst, vänlig, empatisk och framför allt lugn och trevlig
– det är något som både säljare och köpare uppskattar, säger en nöjd Margareta Prabin.

Fritt att välja mäklare

Idag tror många säljare att det alltid innebär en fördel att anlita en mäklare som har koppling till en viss bank eller ett visst försäkringsbolag som man redan är kund hos. Så är det inte. Eftersom nästan all marknadsföring idag sker via internet och hemsidor kan även mindre mäklarfirmor synas på samma sätt som en stor kedja. MäklarCentrums medlemskap i Mäklarsamfundet ger också möjligheten att erbjuda alla de tjänster som ger en trygg försäljning, som försäkringar till exempel.
– Alla som funderar på att sälja en fastighet har rätt att fritt välja mäklare. Det handlar givetvis inte bara om vem som har lägst provision, utan även om att få ett förtroende för den mäklare man väljer. Som fristående mäklare samarbetar vi med alla banker och långivare, vilket ger våra kunder en större valfrihet, förklarar Jonas Troedsson.

Ett kall att vara mäklare

Trots att de senaste åren varit lite tuffare ser alltså Margareta Prabin positivt på framtiden.
– Det är ett kall att vara mäklare, och många i yrkeskåren jobbar länge – det är jag själv ett levande bevis på om inte annat. Det är svårt att skiljas från ett jobb man älskar. Men det är väl dags att trappa ner nu.