Bullgerillan vann ”supergrillning”

En enig Söderås Journalen-redaktion var rörande överens om att det skulle bli den så kallade Bullgerillan som skulle vinna en grillning i den månadstävling vi anordnade tillsammans med Hemköp i Ljungbyhed i ett tidigare nummer.

Eldstjälar

Bullgerillan består av ett gäng eldsjälar från Andreaskyrkan, Frälsningsarmén, Bönens Hus och Svenska Kyrkan. Varannan fredag mellan 22.00-00.30 året om dukar man upp vid Allétorget mitt i Klippan och serverar korv med bröd, kaffe och nybakade bullar till de som passerar förbi. Ett initiativ väl värt att prisas! Det var Andreaskyrkan (eller Korskyrkan som den hette då), med Bert-Inge Karlsson i spetsen som tog det här initiativet för elva år sedan.
– Det var så mycket snack då om att man inte kunde vara ute i Klippan om kvällarna. Föräldravandringarna hade slutat, och ryktet om att det var farligt att vistas i centrum efter mörkrets inbrott klamrade sig fast. Därför såg vi till att vara ute för att visa att det visst gick, och det gjorde det ju, säger Bert-Inge Karlsson.

Ökade vinsten

Lars Andersson på Hemköp är mycket imponerad av Bullgerillans verksamhet. Så imponerad att han valde att skänka betydligt mer mat än vad som ingick i vinsten från början. Tack vare hans generositet kunde Bullgerillan bjuda strax över 100 förbipasserande på hamburgare och korv med alla tillbehör, inklusive vegetariskt alternativ, på fredagskvällen den 31 augusti.
– Jag hade aldrig hört talas om Bullgerillan annat än att man har sett att de står där ibland på fredagskvällarna. När jag förstod vad de höll på med kändes det gott i hjärtat att kunna ”plussa på” värdet lite extra.

Vill göra skillnad

Syftet med Bullgerillan har egentligen inte varit något annat än att finnas tillhands för människorna som rör sig i centrum om fredagskvällarna. Under de elva år man hållit igång finns så klart en uppsjö av historier att berätta. Bert-Inge Karlsson ger exempel på att man till exempel avstyrt bråk vid några tillfällen, men man har också fått många nya kontakter.
– Som kristen har jag en huvuduppgift, och det är att försöka göra skillnad. Jag tycker att man ska hjälpa sina medmänniskor, och då är det här ett mycket bra alternativ. Det mest fantastiska med att stå här är när det kommer människor som berättar sin livshistoria på tio minuter. Många har en ganska jobbig bakgrund, och en del har till och med hittat en väg till en personlig tro.

Återvänder för att hjälpa

En av de som Bert-Inge pratar om är Peter Klang. Han bodde i Klippan i drygt 20 år, och levde ett hårt liv. – Jag höll på att knarka ihjäl mig i Klippan, men jag kom som tur var in på behandling i Helsingborg, och nu har jag varit drogfri i fem år och arbetar på Lewi Petrus-verksamheten i Helsingborg.

Peter Klang återvänder ibland till Klippan och ställer då upp för de som befinner sig i samma sits som han själv gjort tidigare.
– Kan jag hjälpa någon annan så gör jag det gärna. Det här med Bullgerillan är också ett otroligt fint initiativ som har hjälpt både mig och andra. Det krävs människor som brinner för att göra det här, och Bert-Inge och de andra är verkligen sådana människor.

Kyrkan kommer till människorna istället för tvärtom

Joel Jarbo är präst och skolfältsassistent på gymnasieskolan, och tillhör en av de tre grupperna som enligt ett rullande schema är med i Bullgerillan. Han talar sig också varm för konceptet, och menar att det allra bästa med att vara med är att man träffar människor på ett avslappnat sätt.
– Det är kul att bygga relationer med andra människor än de jag träffar annars. Det finns människor här som aldrig skulle komma till kyrkan en söndag klockan 11 och det är det som är spännande. Kyrkan får komma till människorna istället för tvärtom.

Trevligt initiativ

nga-Lill från Ljungbyhed och hennes son Thomas hade också vägarna förbi. Thomas hade sett en lapp om grillningen i skolan, och frågade om de inte skulle ta bilen från Ljungbyhed till Klippan när det började närma sig fredagskväll. Och så blev det.
– Ett mycket trevligt initiativ. VI kan absolut tänka oss att åka hit igen, konstaterade Inga-Lill, och fick medhåll av sonen.