Turista ”himmavid”!

Sommaren står för dörren, vilket förhoppningsvis innebär många lata dagar i solen men också tid för lite roliga aktiviteter. Söderås Journalen ringde upp några turistmål i trakten och frågade vad de kan erbjuda den semesterfirande.

Elisabeth Hansson, Bjärhus Gårdsbutik i Klippan

– Vi har matvandringar varje lördag fram till september. Vi berättar om gården, går ut i markerna och tittar på kulturhistoriska platser. Rundan är ungefär 2-3km lång och tar cirka 2,5 timme. Vi stannar för olika matstopp, varav ett är buffé med mat från olika lokala hantverkare. Sedan har vi ju givetvis öppet i vår egen gårdsbutik där vi säljer närproducerade varor. Bland annat våra unika grillkorvar som till exempel Åbyböjen.

Pernilla Ahlberg, Lotta på Åsen

– Jag kör på som vanligt med våfflor, fattiga riddare, kakbuffé samt tårtbuffé första söndagen varje månad. Lite speciellt är att jag i år firar 20-års jubileum och i med detta kommer att ha olika spontana jippon under sommaren.

AnnaGreta Toftner, Bonnarps Hjortgård

– Vi håller just nu på att ta fram en mufflo- och hjortkorv, men vi har inte satt något namn på den ännu. Nytt för i år är att vi kommer att ha delikatess- och kulturvandringar som troligtvis kommer att komma igång i juni. Vi vandrar upp på Söderåsen och berättar om landskapet. Vi stannar på en utsiktspunkt för att grilla hjortkorv och smakar på olika charkprodukter från gården.

Mats Waldemarsson, ordförande i föreningen veteranjärnvägen som hyr ut dressincyklar mellan Klippan och Ljungbyhed

– Vi håller just nu på att byta ut dressincyklarna. De vi har nu är av olika modeller och de flesta är från 30- och 40-talet. Vi har tagit fram en prototyp som har fungerat bra och om någon månad är det tänkt att vi ska ha sju nya dressiner. Om säsongen blir lyckad så är målet att alla ska vara utbytta till nästa år. Sedan håller vi just nu på med att försöka förverkliga vår vision om ett nytt järnvägsspår till en ändstation inne på Ljungbyhed Park för museal ångtågstrafik.

Bo Persson, Plastens hus i Perstorp

– Vi har invigt den nya minneshörnan om Sverigest första kvinnliga silversmed Wilhelmina ”Tiddit” Wendt. Hon kom på den djärva idén att kombinera silver med den massproducerade isolitplasten. Öppettider under sommaren är mån – fre 10.00 – 17.00. Öppet Fotoarkiv tar sommarlov, istället har vi en ny aktivitet för gamla och nya perstorpare ”Alla vi barn i Fabrikshusen”. Det riktar sig till de som bott eller bor i de av Skånska Ättiksfabriken anlagda tjänstebostäderna. Vi försöker att dokumentera livet i och kring dessa bostäder med såväl deras charm som brister. Alla intresserade är välkomna från den 8 maj kl 13.00 och varannan tisdag därefter.

Gabriel Jansson, Ugglebadet i Perstorp

– Vi har fått en personlig tränare, Patrik Andersson, som man kan boka. I samband med öppningen av utomhusbadet kommer vi att köra en duathlon. Vi kommer att ha midsommarfirande med gratis entré och dans runt midsommarstång i lilla poolen. Det kommer även att bli vattenrutschbanerace och fiskedamm.

Cecilia Jörlevik, Restaurang Skäralid

– Vi har fått en ny restaurangentré och en lokal turismhörna. Naturum som ligger bredvid har en ny säsongsanpassad utställning om naturen på Söderåsen. Den 3 augusti är det dags för den populära Hovturnén. Däremellan är det många temadagar i parken. Sedan har vi turridning till restaurangen där en hage för hästarna nu står klar. Det kommer även, förhoppningsvis, bli många grillkvällar i juli beroende på hur vädret blir.