Kommunikationslösningar med säkerhet som bas

Nordic IP i Ljungbyhed och Helsingborg levererar Sveriges mest moderna it-plattformar. Med 20 års erfarenhet är de specialister på all kommunikation och säkerhet inom nätverk men jobbar även med traditionell datasupport.

– Vi gör allt som de tunga gossarna gör men med en egen vinkel som ingen annan har. Vad gäller hosting har vi skiljda system fullt ut. Vi har alltid säkerhet som bas, säger Mikael Borg, VD och kommunikationsspecialist på Nordic IP.

– Jag brukar säga att vi inte säljer teknik utan funktioner. Med det menar jag att vi alltid frågar kunden hur deras företag fungerar: hur de flyttar information, hur de jobbar, vilka tjänster och behov de har. Utifrån det bygger vi en teknisk plattform med god miljö, säkerhet och tillgänglighet.

Nordic IP jobbar med alla typer av kunder, små som stora. De har kunskap om alla märken, men är specialister på Avaya när det gäller telefonväxlar och är guldpartners med Sonicwall när det gäller brandväggar. Personalen har även teknisk kompetens vad gäller elektronik – det som inte finns ser Nordic IP till att det finns. Nordic IP kan även anpassa olika driftsmiljöer till varandra.

Säkerhet har alltid prioriterats högst
Nordic IP:s historia tar vid där försvarets i Ljungbyhed tar slut. Mikael Borg jobbade med kommunikation och säkerhet på F5, likaså kollegan Per Nilsson som nu jobbar i det blivande dotterbolaget till Nordic IP – EFFEMCOM. Söderås Journalen besöker Nordic IP:s och EFFEMCOM:s lokaler i Ljungbyhed Park och blir varse om att säkerhetstänket i allra högsta grad lever kvar.

Satsar nu fullt ut på hosting

En nyhet är att Nordic IP nu satsar fullt ut på hosting. Detta är ett slags trygghetssystem ifall något skulle hända kundens företag, till exempel brand. Då har Nordic IP en back-up som gör att kunden snabbt kan komma igång med sin verksamhet igen.
– Vi kör kundernas resurser hos oss. Om ett företag behöver it-resurser har det normalt en server hos sig men genom hosting har vi istället allt hos oss och kunden kör med ett fjärransikte från olika positioner in till oss. Detta är så kallad traditionell hosting men skillnaden är att vi även har allt där emellan. Till exempel kan kunden ha sin egen plattform hos sig men en reserv hos oss eller så har den någon servermiljö hos oss och resten har de själv. Det finns olika varianter.

En säker och miljövänlig serverhall

Nordic IP har en egen infrastruktur i Sverige. För kunden innebär detta att förbindelsen till Nordic IP inte behöver gå via internet utan istället genom en unik koppling som går snabbare och inte belastas av allt annat som finns ute på nätet.
– Vi kör allt i vår serverhall och på så sätt vet kunden alltid var deras information finns. Om de väljer att köpa andra tjänster från internet (the cloud) går alltså kommunikationen alltid först genom vår hall. Vi ser till att företagets information stannar kvar inom Sveriges gränser, det vill säga i Ljungbyhed eller Göteborg där vi även har servrar.

Serverhallen är larmad och kameraövervakad dygnet runt och strömförsörjningen är säkrad med dieselaggregat ifall det skulle bli strömavbrott. Inkommande kommunikationslänkar har alltid flera ingångar.

Förutom säkerhet är miljö, så kallad grön IT, väldigt viktigt för Nordic IP. Deras serverhall har en så liten strömförsörjning som möjligt, få fläktar och allt kyls ner med grundvatten. Med andra ord – när du vänder dig till Nordic IP vet du vad du får och du kan lugnt luta dig tillbaka.