Framtidens matlagare finns i Klippan!

Den 17 april var det regionfinal i tävlingen Unga Ekokockar. Andraplatsen kammades hem av Linette Jacobi, Markus Persson och Robin Noack från Åbyskolan i Klippan. För dem var inte det viktigaste att vinna utan att bli bätt-re på att laga nyttigare mat på färska råvaror istället för halvfabrikat.

Unga Ekokockar är en tävling som riktar sig till elever i restaurangskolans årskurs 2. Man tävlar i tremannalag där man ska skapa en trerätters-meny baserad på ekologiska rå-varor. Huvudråvaran är olika i de olika regionerna.
– Till huvudrätt gjorde vi en citron-gräslök-timjanmarinerad hel kyckling med glace i ler-gryta med rotfruktssymfoni och örtsås. Förrätten skulle vara vegetarisk och där lagade vi ugnsbakade rödbetor med ostchips och ruccolaolja, säger Marcus Persson.

– Desserten skulle innehålla svenska bär och där gjorde vi en kardemumma-pannacotta med bärgelé på hallon och björnbär, säger Linette Jacobi.

Viktigast erfarenhet

Menyn föll juryn i smaken och trion från Åbyskolan blev uttagen till regionfinal i Kristianstad där de mötte fem andra lag. Maten skulle lagas på plats och bli bedömd av en jury, både smak och samarbete i köket ingick i bedömningen.
– Det viktigaste var inte att vinna utan att man fått en erfarenhet som man sedan bär med sig i vuxenlivet. Och det var såklart en kul upplevelse, säger Linette Jacobi.

Varför är en sådan här tävling bra?

– Vi lärde oss att laga ekologisk mat, att använda färska råvaror istället för halvfabrikat. Mycket halvfabrikat är skräp, det har dåligt näringsvärde och smakar inget. Man vill ju gästens bästa, säger Marcus Persson.

– Det är viktigt att lära sig laga bättre och nyttigare mat, Hemma hos mig använder vi inga tillsatser när vi lagar mat, säger Linette Jacobi.

Insatsen räckte inte ända fram till riksfinalen men de fick fint beröm, bland annat för ett gott samarbete i köket och för att de använde lite äldre redskap i matlagningen som lergryta till kycklingen och rånjärn för att göra rullrån till desserten.

Fotnot: Robin Noack var frånvarande vid intervjutillfället