Plast – en hel vetenskap!

Visste du att den första plasten i Skandinavien tillverkades i Perstorp? På Plastens hus i Perstorp finns en spännande historia att upptäcka. Guiden Bo Persson tar med Söderås Journalen på en tur bland färgglada hushållsföremål, biljardbollar och gamla radioapparater.

Wilhelm Wendt startade Skånska ättikfabriken, föregångaren till Perstorp AB. Men han startade även en läkemedelsfabrik 1916 och det var här som man för första gången i Skandinavien lyckades tillverka plast.

Stor framgång med många efterföljare

De första plastprodukterna var isolerande handtag som snabbt blev en stor framgång. Produktionen var som högst efter andra världskriget och då tillverkades upp mot 10 000 olika produkter på fabriken. Och det lyser igenom i de olika saker som finns på utställningen: brickor, pulkor, toalettsitsar (även de ett slags pulkor för traktens barn), telefoner, radio – och tv-apparater och biljardbollar. Mycket av detta skänkt eller deponerat av folk bosatta i bygden.
– Perstorps produktion inspirerade många efterföljare. I Hyllstofta fanns en liten firma som försökte konkurrera med tillverkningen av bl.a. biljardbollar. De använde glödlampor som gjutformar. Så det var en verklig budgettillverkning.

Plastic fantastic!

På 50-talet hade plasttillverkningen en riktig boom. Den oljebaserade termoplasten möjliggjorde plast i alla tänkbara färger. Många gånger fanns det en stark övertro på plasten. Bo Persson berättar om en anställd på fabriken som tog med sig några av de då nya kylskåpslådorna i styrenplast hem för att prova. Efter helgen förklarade han missnöjt att de där var då inget att ha:
– Jag la in mat i dem och ställde i skafferiet, men inte f-n blev det kallt!

Perstorpsplattan – en framgångssaga

Även om plasten inte hade magiska egenskaper, var den ändå revolutionerande på många sätt. Den var billig att tillverka och ett tåligt material. En av de mest kända produkterna från Perstorp är den omtyckta Perstorpsplattan, bl.a. designad av Sigvard Bernadotte. Sigvard har fått en egen hörna på utställningen.

Silver och plast?

En av Wilhelm Wendts sex döttrar, Wilhelmina, gjorde något så udda som att kombinera plasten med silver. På Plastens hus finns många av hennes vackra föremål att beskåda. Längre fram i vår ska hon få en egen hörna, på samma plats där hon en gång satt och arbetade.

Fakta Plastens hus

Plastens hus drivs av en ideell förening som förutom den permanenta utställningen om plastens historia även bland annat arrangerar temakvällar med rötterna i Perstorps industriella historia. Föreningen uppmanar folk att bidra med material som rör Perstorps historia – allt är av intresse, det kan vara alltifrån en berättelse från vardagslivet till en sak.

Öppettider: Mån-fre 10-17