Ljungbyhed är fortfarande hem!

När komikern Martin Svensson berättar om sin uppväxt i Ljungbyhed får han något drömskt i blicken.
– Jag tycker det är härligt att komma hem, för Ljungbyhed är fortfarande ”hem”. Det är väldigt vackert där. Jag gillar naturen med ängarna, korna, björnbärssnåren.

Men nu är han som han säger, ”förstadligad”, och vi möter honom över en cappuccino på hans favoritfik i Helsingborg.
– Under min uppväxt var Ljungbyhed en blomstrande ort, det var ju till och med en egen kommun, Riseberga kommun. Här fanns ett stort utbud av fritidsaktiviteter, simning, fotboll och pingis. Och här fanns en uraffär och sportaffär! Det fanns ju allting. Det var ett privilegium att få växa upp i Ljungbyhed.

Ingen klassens clown

På tal om uppväxt så var Martin Svensson aldrig någon ”klassens clown” som man lätt antar när det kommer till komiker. Han uppfattade sig mer som en seriös och tänkande person och om han var rolig så var det mer under ordnade former som roliga timmen.
– Den uppfattningen känner jag igen sedan tidigare. När jag berättade för en person att jag hade det lätt för mig i skolan sa han: men det kan du ju inte haft, du är ju komiker! Den bilden stämmer inte. Jag har komikerkollegor med personligheter från hela spektret.

Du har tidigare arbetat som sjuksköterska. När började du satsa på komiken?

– Samtidigt som jag jobbade som sjuksköterska gjorde jag revyer, kabaréer och små föreställningar. Efterhand fick jag förfrågningar där jag också fick lite betalt. Det blev mer och mer och när jag började med stand up gick det väldigt fort.

Man i en kvinnovärld

Att lämna vårdyrket för att bli komiker var inte självklart för Martin. Han var som han säger en ”vuxen karl på 36 år med småbarn”. Men han tog till sist chansen och blev omtalad som Sveriges roligaste sjuksköterska.
– Det var lite min grej, att jag var man i kvinnovärlden. Jag var ganska så engagerad i pappa – och mansfrågor och vad som är manligt och kvinnligt. Det var det som gjorde att jag stack ut i branschen.

Förväntar folk sig att du alltid ska vara rolig?

– När jag kommer till ett ställe där jag ska uppträdda och träffar arrangörerna blir de ofta förvånade. De tror att jag ska komma in där och ”wuuuääää här kommer jag! ” (här gestaltar Martin en galen komiker). Men just då är jag väldigt fokuserad på var jag ska stå, om mikrofonen fungerar, om lamporna är okej och så vidare.

Har du haft någon hemsk stand up upplevelse?

– Det gäller att kunna läsa av publiken och att alltid ha ess i rockärmen när man märker att ”det här går inte”. Idag kan jag redan vid bokningen höra att ”det här kommer inte att gå” och då tackar jag antingen nej eller så ber jag att få komma vid ett bättre tillfälle. Det kan vara att det är för sent på kvällen, folk är för fulla för att orka med att lyssna. Då får jag försöka styra om det till att jag kanske kan komma vid fördrinken istället.

Var hämtar du din inspiration ifrån?

– Min genre är sådant som jag ser eller råkar ut för i min vardag. Jag pratar inte så mycket om ”dem” – det vill säga politikerna. Utan det är mer ”jag såg en så konstig grej” eller ”varför gör vi alltid så här”.

Vilka komiker gillar du själv?

– Bland de svenska komikerna finns det en som är bättre än alla andra och det är Johan Glans. Han är väldigt säker och har blivit så populär att det räcker att han bara ställer sig på scen så skrattar alla. Jag har också alltid gillat Thomas Petterson, hans humor är varm och mänsklig.

Kan man skämta om allt?

– Ja, även om hemska saker. När ett skämt blir fel beror det snarare på att det var fel skämt vid fel tillfälle och för fel människor. Det handlar också om tid. Förra sommaren hamnade jag i en debatt då jag hade synpunkter på t-shirts som såldes på Helsingborgsfestivalen. Trycken på dessa var skämt om homosexuella och invandrare. Jag har inget emot att t-shirtarna säljs men då får det vara i egen butik och inte på Helsingborgsfestivalen som får kommunala bidrag. Med den åsikten fick jag uppleva näthat för första gången: ”Ska du som komiker bestämma om vad som är roligt eller inte?”. Men det var ju inte det som det handlade om.

Har du något projekt på gång?

– Jag och en kollega ska göra stand up som duo, men det är i sin linda. I sommar kommer jag att köra stand up på The Tivoli, Nöjesgrytan och på Helsingborgsfestivalen. Jag kommer även hålla kurser i stand up på Fridhems folkhögskola i Svalöv.

Fyra snabba…

Beskriv dig själv med tre ord!
– Snäll, noggrann och hungrig.

Film du skulle vilja vara med i?
– Picassos äventyr – Man vet inte riktigt vad som kommer att hända.

Kaffetermos i skogen eller kaffe latte på stan?
– Termos i skogen, jag längtar efter vår!

Vad har du för fritidsintressen?
– Dykning, naturen, teater, kulturupplevelser och träffa människor.