Kundaliniyoga hjälper mot julstressen!

I dagens alltmer stressade och ständigt uppkopplade samhälle strävar många efter att hitta lugnet. Speciellt så här i jule-
tid, med högtidens alla krav och måsten, är det viktigt att hitta små oaser av både mental och fysisk träning. Yoga kan med fördel användas för båda dessa syften.

Lätta rörelser

Söderås Journalen har tittat lite närmare på kundaliniyoga, som är en av de yogatekniker som anses allra mest ”folklig”. Yogainstruktören
Gilda Costa menar att det är den perfekta yogatekniken för den moderna människan.
– Rörelserna inom kundaliniyoga är verkligen lätta att utföra. Till skillnad från andra yogatekniker så går det bra att utföra dem sittande på en stol, och man märker av effekten ganska så direkt. Kundaliniyoga mjukar upp musklerna, stimulerar nervsystemet och körtelsystemet, och ger även en mental avslappning, säger Gilda Costa.

Urgammal teknik

Trots att yoga är en urgammal teknik som funnits i århundraden är det först på senare år som den slagit igenom på bred front. Idag hittar man yogakurser på många orter. Gilda Costa själv håller kurser i Studiefrämjandets regi. Hon tror att synen på yoga har förändrats över tid.
– Svenskarna behöver vetenskapens kunnande och bekräftelse på att det vi gör är bra. Forskaren och skaparen av medicinsk yoga i Sverige, Göran Boll, har forskat om kundaliniyoga vid Karolinska Institutet och Danderyds sjukhus, och där fått fram
resultat på att det hjälper. Det tror jag bidrar till att fler provar på. Vi behöver någonting som länkar oss med oss själva. Livet handlar inte bara om att köpa hus, bilar, båtar och göra karriär. Det är viktigt att sköta om sig själv och möta sig själv också, säger Gilda Costa.

Rörelser i egen takt

Lotta Lundberg från Ljungbyhed har i åtta år gått på Gilda Costas kundaliniyogakurs, och kan inte tänka sig att vara utan den, nu när hon har vant sig.
– Jag tycker om att man blir smidigare i kroppen och att man går in i sig själv. Till skillnad från många andra träningsformer så kan man göra det i sin egen takt – det handlar inte om att titta på hur de andra i lokalen gör sina rörelser, utan man koncentrerar sig på sitt eget. Man mår bra helt enkelt! Jag kan absolut råda alla att prova någon gång.

En helt ny värld

Katja Assarsson är även hon från Ljungbyhed, men inte lika erfaren som Lotta Lundberg. Hon har gått nybörjarkursen under hösten, och har även hon fastnat för kundaliniyogan.
– Det känns lite som att ha börjat skrapa på ytan till en helt ny värld. När jag kommer hem efter ett kurstillfälle känner jag verkligen att energiförrådet har blivit påfyllt. Det skönaste är att man kopplar bort allt annat när man väl gör rörelserna. Man känner sig pigg, glad och upprymd!