Framgång för Krika Bygdeskola

Klass 5-6 på Krika Bygdeskola har under november månad deltagit i tävlingen Solracet med stor framgång. Efter lokalfinalen i Ängelholm tog man sig vidare till finalen i Baltiska Hallen i Malmö. Solracet anordnas av Solar Region Skåne, och skolklasser tävlar i att bygga solenergidrivna bilar.
– Tävlingen är ett projekt som har till syfte att öka intresset för miljövänlig energi och solceller, och det handlar helt enkelt om att bygga den snabbaste solenergidrivna bilen, säger läraren Sara Billqvist.

Ritningar och design

Det är inom ramen för ämnena teknik och fysik som eleverna har byggt solenergidrivna bilar. De har studerat energilära, och fått lära sig hur solceller fungerar. Varje elev fick plocka fram ett förslag på en bil komplett med ritningar och egen design.
– När detta var klart fick eleverna själva i demokratisk anda rösta fram de fem bilar som skulle byggas. Eleverna delades in i olika grupper som byggde bilarna. Solar Region Skåne levererar två motorer och två solceller, och så meddelar de hur stora bilarna får vara. Utifrån dessa kriterier har eleverna jobbat med olika lösningar för att få bilarna så snabba som möjligt.

Sex veckors arbete

Arbetet har fortgått under sex veckor, och Sara Billqvist vittnar om att det har varit med stor glädje som eleverna tagit sig an uppdraget.
– Alla har tyckt att det varit jättekul. Det sätter lite extra krydda på undervisningen att arbeta mot ett gemensamt mål.

Den 24 november var det så dags för den stora finalen i Baltiska Hallen i Malmö, men där räckte man inte hela vägen fram. Dock får man ju säga att prestationen ändå var god, eftersom man tog sig vidare från lokalfinalen i Ängelholm.

Hyllade av politiker

Några dagar efter finalen i Malmö fick Krika Bygdeskola politikerbesök i form av Centerpartiets Madeleine Atlas, som är 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen. Hon gratulerade eleverna till den fina prestationen med en vacker blombukett.
– Energiteknik och miljö är en hjärtefråga för oss i Centerpartiet, och vi ville gärna uppmärksamma elevernas fina prestation.

Madeleine Atlas menar att man inte bara gratulerar till det goda tävlingsresultatet, utan också till engagemanget och deltagandet.
– Det är viktigt att arbeta i projektform på det här viset. Krikaeleverna har ju dessutom fått så mycket mer än bara själva tävlingen. De har fått träffa andra deltagare och fått nya idéer och intryck, och det är bra för utvecklingen.