En Lantz för akvariehobbyn

Akvariefiskarna har varit hans stora hobby i livet ända sedan tioårsåldern, och redan 1966 startade Bengt Lantz sin butik Tropisk Fisk i villan hemma på Bokbindaregatan .
– Mitt intresse började nere hos Sven Bengtsson och hans akvarieaffär på Bruksgatan. Jag gick dit mer och mer när jag var barn, och jag lärde mig mer och mer. Till slut började jag att odla fisk själv, och sedan växte det

Typograf i 40 år

Bengt har emellertid alltid drivit sin egen verksamhet som en hobby vid sidan om yrket som typograf. Han började på Tullbergs i Klippan 1959, men flyttade redan året därpå vidare till Stenqvist i Kvidinge, där han började som handsättarlärling och sedermera blev offsettryckare.
– De sista 14 åren drev jag mitt eget tryckeri ute på Stenqvist och sålde tjänster både till dom och till andra.

Bengt gick alltså i pension för tre år sedan, och trivs alldeles utmärkt med pensionärslivet. Han ägnar mycket tid åt de 70 (!)
akvarier han fortfarande har nere i källaren. Tidigare har han arbetat mycket med service av akvarier ute på företag, men detta har han dragit ner på och har endast ett fåtal kunder kvar på det området.

Många ”Klippankändisar”

Under årens lopp har många akvarie-intresserade ungdomar varit ”stammisar” hos Bengt. Några av dem har i vuxen ålder blivit framgångsrika företagare. Både Peter Persson, ägare till Kvidinge Plåtslageri och Fredrik Persson, ägare till Fredrik Perssons Åkeri, har hjälpt Bengt i affären efter skoltid när de var barn. Mats Jonsson, ägare till Ekstrands Cykel är en annan trogen kund, som även om han inte hjälpte till i butiken kommit dit och handlat sedan starten.
– Mats var här första veckan när jag startade 1966. Fredrik brukar ställa upp och hjälpa till med matning av fiskarna när jag och hustrun åker iväg på semester.

Finns det månne något samband mellan att vara akvarieintresserad som barn och att bli egen företagare i vuxen ålder?
– Det vet jag inte riktigt om man kan säga, men en likhet mellan egenföretagande och att hålla på med akvariefiskar är att man måste vara driven och ha ett stort tålamod för att det ska bli bra.

Tänk igenom köpet

Om man vill skaffa akvarium tycker Bengt att man ska besöka en ”riktig” affär, och inte handla i någon djuraffär på något köpcentrum eller liknande.
– Kommer man till mig så börjar jag med att ge information och förklara hur man ska gå tillväga. Det är många akvarie-
köpare som handlar på impuls för att barnen vill ha ett akvarium, och sedan efter några månader är det inte lika roligt längre. Man måste tänka igenom köpet ordentligt.

Tennis en annan fritidssysselsättning

Förutom att ta hand om akvarierna nere i källaren så ägnar Bengt också en del tid åt tennis. När sonen Mattias började spela i Klippans TK på 80-talet gick Bengt också med i klubben, och har blivit kvar sedan dess.
– Hela familjen spelade ett tag. På 80-talet hade Korpen en tennisserie, och då var jag med där också.

Klippans Tennisklubb för nuförtiden en ganska tynande tillvaro, och har inte mer än drygt 20 medlemmar. Bengt menar på att det beror på bristen på inomhusbanor, vilket i praktiken gör tennis i Klippan till en säsongsidrott som man bara kan ägna sig åt under sommarhalvåret. Bengt själv åker ofta till tennishallen i Munka Ljungby – och då är det dubbelspel med några goda vänner som gäller.
– Tennis är en perfekt sport för motion, men det gäller att man spelar med någon eller några som är på samma nivå som en själv, annars är det ingen större mening, avslutar Bengt.