Det har blomstrat här i 50 år!

I år är det 50 år sedan som Kjerstin Lindkvists mamma startade Olanderssons Blomsteraffär i Ljungbyhed. Kjerstin har varit med under hela resan, och ser tillbaka på 50 framgångsrika år.
– Ljungbyhed har verkligen förändrats under den här tiden. Det var ju betydligt mer liv och rörelse i centrum så länge flyget var kvar. Nu är det lite lugnare. På flygets tid var det mycket jobb när det var uppvisningar. Det är fina minnen.

Flyttade till Ljungbyhed

Iris Olandersson startade alltså blomsteraffären 1961. Hon hade fram till dess haft en affär i Örkelljunga, men när det blev klart att huset där den låg skulle rivas styrdes kosan istället mot Ljungbyhed. I fastigheten där blomsteraffären ligger kvar än idag, fanns vid den här tiden en guldsmed och en manufakturaffär.
– De mina föräldrar köpte fastigheten av hette faktiskt Olander. Och eftersom vi hette Olandersson så tyckte mamma och pappa att det var trevligt att döpa affären till det. Mamma hette ju Iris, och det hade ju legat bättre i munnen egentligen med Iris Blomsterhandel, men vi körde på efternamnet istället, skrattar Kjerstin Lindkvist.
1969 klev Kjerstin Lindkvist på allvar in i familjeföretaget. Då var hon nämligen efter två års studier i Norrköping färdigutbildad blomsterdekoratör, och började jobba tillsammans med modern.
– 1972 blev vi medlemmar i Interflora och det har vi varit sedan dess.

Kundkontakten det allra bästa

Andra milstolpar under årens lopp är ombyggnaden av lokalen 1992 och när man byggde det vackra orangeriet 2003. I övrigt har Kjerstin Lindkvist svårt att plocka ut enskilda händelser som hon minns så där lite extra. När hon tänker tillbaka på de 50 åren är de istället mer allmänna reflektioner som dyker upp.
– Det absolut roligaste med det här yrket är att man kommer så nära kunderna som handlar här. Vi ordnar ju binderier för alla tillfällen: Födsel, konfirmation, student, giftermål, födelsedagar och begravningar. Det känns kul att hjälpa människor, både i positiva och negativa stunder.

Jubileumsfestligheter fredag 27 maj

Den 27 maj kommer jubileet att firas lite extra. Då bjuder Kjerstin på lite kaffe, fikabröd och lite underhållning med blomtema för allmänheten. Och det blir faktiskt ett par hedersgäster också:
– Det finns fortfarande folk här i byn som var i affären och handlade under de första dagarna 1961, så de har fått en speciell inbjudan.
Naturligtvis kommer man även att kunna fynda lite extra den här dagen om man har vägarna förbi.
– Det kommer att bli kanonfina erbjudanden! Eftersom det är maj kommer vi att ha stort fokus på trädgården, så behöver man lite blommor till den är det bara att titta in.