Åbyböjen blev Klippans egen korv

Lund har redan sin knake. Sedan ett par veckor tillbaka har även Klippan begåvats med sin egen korv i form av Åbyböjen. När Bjärhus Gårdsbutik, som skapat korven, ordnade namntävling i samband med Gatufesten häromveckan blev det detta lite ordvitsiga alternativ, signerat Klippanbon Sune Persson, som vann. För besväret fick han en grillåda med blandade korvar från Bjärhus Gårdsbutik.
– Klippan hette ju tidigare Åby, eller ”byn vid ån”, och Åbyböjen och Åbybyen blir ju samma sak på Klippandialekt, så vi tyckte det var det fyndigaste förslaget, säger Elisabeth Hansson från Bjärhus Gårdsbutik.

Skånska råvaror

Åbyböjen är en smakrik korv, vars kryddblandning består av typiskt skånska råvaror i form av senapsfrön, färsk pepparrot och rödbetor.
– I de flesta andra kryddstarka korvar lägger man ju i till exempel chili, men när det gällde Åbyböjen ville vi att det skulle vara närproducerat hela vägen, säger Elisabeth Hansson.
Och trots att den bara funnits ute på marknaden i en dryg vecka, så har det gått åt en hel del Åbyböjar hittills. Många kunder har strömmat till efter Gatufesten den 7 maj, och Elisabeth Hansson och hennes kollegor har mötts av idel glada tillrop.
– Folk tycker att det är kul att vi har plockat fram en lokal korv av det här slaget, och de tycker att den smakar gott.

Provat sig fram

Planerna på att skapa en speciell Klippankorv har funnits ett tag, och under våren har man arbetat med att plocka fram ett så lyckat alternativ som möjligt.
– Det tar sin tid innan det blir något. Vi ville ha en riktigt god köttig korv med rätt smakkombination, och då får man prova sig fram. Det är viktigt att få rätt konsistens – korven får inte bli för vattnig eller rinnig.