Barnens bästa vän

När Susanne Ottosson går på byn i Ljungbyhed möts hon ofta av glada tillrop när hon möter barn i tioårsåldern och uppåt. ”Vi ses på Bunkern i helgen”, ”Vad händer på Bunkern?” och ”Ska du till Bunkern” brukar det låta. Förklaringen till detta är inte särskilt komplicerad. Sussi, som hon fortsättningsvis kallas i den här artikeln, är nämligen ordförande för den förening av föräldrar, anhöriga och andra vuxna som driver fritidsgården Bunkern i källarlokalen på Ljungbyhedsskolan.
– Jag var tidigare med i föreningen Föräldrar som bryr sig, och vi beslutade oss för drygt två år sedan att vi ville göra något för barnen och ungdomarna i byn.

Stor succé

Planen blev att ordna en fritidsgård för bland annat de barn som inte har hittat någon hobby på fritiden, det vill säga de från 10 år och uppåt. Man kontaktade Ljungbyhedsskolan, som mer än gärna lånade ut sin källarlokal. Framgångssagan Bunkern var därmed född! För det har blivit en riktig succé. Varje fredags- och lördagskväll samlas mellan 30-50 barn och ungdomar på Bunkern för att umgås och ägna sig åt olika aktiviteter, som till exempel pingis eller biljard.
– Det är extra kul att även en del pensionärer och andra vuxna som inte har några egna barn i ”Bunkern-ålder” också har velat ställa upp, tycker Sussi.

Jagar sponsorer

På Sussis agenda som ordförande ligger bland annat att hålla styrelsemöten en gång i månaden för att planera verksamheten. Dessutom arbetar hon med att jaga sponsorer till Bunkern.
– Både företag och privatpersoner har varit väldigt givmilda och stöttat projektet mycket, vilket känns väldigt bra. Vi försöker hålla cafeterian så billig som möjligt så att barnen ska kunna handla där utan att behöva lägga alltför mycket pengar. Förtjänsten går till att köpa nya grejer eller att till exempel ordna en brännbollsdag med grillning.

Ny lokal så småningom?

Just nu letar man efter en ny lokal. Källarplaceringen av den nuvarande är inte helt hundraprocentigt lyckad när det gäller det praktiska.
– Det finns varken toalett eller mobilmottagning nere i källaren, och helst skulle vi ju också vilja ha en lokal i marknivå med fönster. Vi har skickat in en skrivelse till kommunen som behandlar både behovet av en ny lokal och en anställd fritidsledare, för vi tycker att nu är det Ljungbyheds tur.
Lokalen man har i åtanke är det gamla stationsmagasinet, som ligger centralt men som har ett stort renoveringsbehov.
– Vi hoppas kunna ha ett stort uppehållsrum där man kan spela pingis och biljard, och där man också kan ha mysrum och cafeteria. Tanken är att skapa en verkstad i ena ändan av lokalen där ungdomarna kan mecka med mopeder til exempel. På baksidan av tomten är det tänkt att bli en boulebana till pensionärerna och kanske ett basketplank och en bit gräsmatta för fotbollsfantasterna. Med hjälp av kommunen och politikerna hoppas vi att detta ska bli verklighet.

Född och uppvuxen i Ljungbyhed

Sussi är född och uppvuxen i Ljungbyhed och har aldrig funderat på att flytta därifrån. Familjen, bestående av man och tre barn är det viktigaste för henne. Hon har arbetat de senaste 14 åren som butikssäljare på Lokalföreningen och trivs bra där.
– Framförallt är det skönt att kunna ta cykeln till jobbet, det är få förunnat.

”Lånehäst”

När Sussi inte är involverad i Bunkern, arbetar eller umgås med familjen, rider hon gärna. Hon har älskat hästar sedan barndomen, och har tagit upp intresset i vuxen ålder. Sussi och hennes dotter har varsin ”lånehäst” som de sköter om varje dag.
– Känslan man får när man sätter sig på hästryggen och rider ut i skogen är svårslagen. Man skingrar alla tankar och kopplar av. Det är någonting alla människor borde prova!