Utställning med berömd djurtecknare i Bonnarp

Under helgerna i vecka 14 och 15 ställer Bonnarps Byförening ut alster av den berömde djurtecknaren Hjalmar Asp i Stallet Ekbacken.
– Vi hoppas på mycket folk, säger Lars Persson, styrelsemedlem i Bonnarps Byförening.

Husarer på plats

Malmöbördige Hjalmar Asp (1879-1940) var specialist på att teckna djur. Han dokumenterade även Kronprinsens Husarregemente när de var ute i fält. Då Bonnarpsheden användes som övningsområde förr i tiden tycker Lars Persson att det är extra kul att ställa ut Asps målningar.
– Vi kommer att ha med ett par husarer när utställningen öppnar, och har varit i kontakt med en rad husarföreningar runtomkring och meddelat att de gärna får komma hit.

Kontakt med dotterdottern

När några styrelsemedlemmar från byföreningen besökte en utställning i Malmö fick de syn på ett av Asps skissblock. Via museet fick Lars hustru Inger kontakt med Asps dotterdotter och förvaltare av hans konstnärskap, Veronica Ripa.
– Det händer ibland att folk kontaktar mig och vill ställa ut min morfars verk, och det är bara roligt, tycker Veronica Ripa.

Lyrisk realist

Hjalmar Asp dog innan Veronica Ripa föddes, men hon är stolt över vad han har lämnat efter sig.
– Morfar blev ibland kallad en lyrisk realist, och det tycker jag verkligen att han var. Han skildrar miljöerna realistiskt, men med en oerhörd vördnad för naturen.