Populär musiklärare går i pension

Efter 25 år som musiklärare, mestadels på Snyggatorp, men även på Bofinken, stämplar Tor Svensson ut för gott vid vårens skolavslutning.

Den 14 april, för övrigt samma dag som Radio Kristianstads önskeprogram ”Uppspelt besöker Snyggatorp mellan 12 och 13, tar han farväl av sina elever med en avskedskonsert i aulan.
– Första akten innehåller uppträdanden från elever som går på skolan nu, och efter paus uppträder vänner från förr – elever som jag har haft under årens lopp, berättar Tor Svensson.

Många scenuppsättningar

Under hela sin lärargärning har Tor Svensson arbetat mycket med att eleverna ska prova på att stå på scen i någon form. Varje termin har han hållit minst ett par olika konserter där elever i skiftande åldrar fått testa hur det är att uppträda inför publik. Det har också blivit mängder av musikaler – både sådana som eleverna skrivit själv och tolkningar av kända klassiker. Och när det gäller det sistnämnda är det en speciell uppsättning som sticker ut.
– 1988 gjorde vi en kortversion av West Side Story med högstadieeleverna. Jag har alltid gillat den, och när jag såg den i London bestämde jag mig för att göra den i skolan. Det blev jättebra, och blev precis som jag hade väntat mig.

Kommer att sakna elverna

Att sluta arbeta och övergå till pensionärslivet på heltid är en stor omställning för de flesta. För Tor Svensson underlättas övergången av att han sedan 2002 ”bromsat in” gradvis, först med en 50-procentig tjänst och nu på slutet har han endast arbetat 25 procent.
– Jag kommer främst att sakna kontakten med eleverna. Att vara lärare har varit både givande och trevligt.