Med gymnastiken i hjärtat

Hon började med gymnastik redan som fyraåring, och har egentligen aldrig slutat. Sedan ett och ett halvt år tillbaka är Annika Thomasson ordförande i Klippans GK, en sysselsättning som tar en stor del av fritiden i anspråk. Men hon klagar inte – föreningslivet har blivit en ventil för henne.
– Jobbet tar också mycket tid, och då är det skönt att ha något annat att syssla med när man är ledig, jag kopplar av när jag har mycket att göra, menar hon.

Arbetar på IKEA

Arbetsdagarna tillbringar Annika på IKEA:s huvudkontor i Älmhult, där hon arbetar som produktutvecklare inom textilier. Ett spännande jobb som har tagit henne runt världen (veckan efter vår intervju bär det av till Kina och Taiwan) – och som givit en och annan pendlingstimme på tåget till Älmhult.
– Jag åker från Perstorp klockan sju varje morgon, och sedan tar det en timme i bästa fall när allting flyter.

Hemma är hon sällan förrän efter klockan sex på kvällen. Mycket ”flängande” alltså, men att köra de dryga tio milen varje dag hade inte gått ihop varken ekonomiskt eller säkerhetsmässigt.
– Man är ju ofta ganska trött efter en arbetsdag, då är det skönt att kunna koppla av på tåget.

Flyttade efter studenten

Annika är född och uppvuxen i Klippan, men drömde tidigt om att komma ut i världen.
– Jag bodde först i New York, och sedan i Paris där jag jobbade och studerade. När jag kom hem till Sverige kom jag in på Balettakademin i Göteborg, men jag lade så småningom dansen på hyllan och ville istället rikta in mig på textilstudier.

1991 gick flyttlasset till Malmö. Då var textilstudierna i Borås avslutade och Annika fick jobb på IKEA i Malmö. 2005 fick hon tjänsten hon har idag, men redan 1996 flyttade hon tillsammans med familjen, bestående av man och fyra barn, hem till Klippan, eller Riseberga för att vara exakt. När döttrarna började i Klippans Gymnastikkrets engagerade Annika sig i föreningen igen, efter att ha varit borta sedan hon flyttade ifrån Klippan.
– Lena Möller-Karolidou var ordförande i klubben då, och hon var en gammal kompis till mig, så det blev naturligt att ta upp kontakten med KGK igen.

300 medlemmar

Sedan 2009 sitter Annika alltså som ordförande i Klippans GK. En syssla som hon tar på yttersta allvar och lägger ner hela sin själ i. Och i en förening med drygt 300 medlemmar är det en del aktiviteter som ska planeras.
– Jag håller delvis i truppgymnastiken, men bortsett från det arbetar jag med allt det praktiska runtomkring. Det handlar mycket om planering. Vi har ett ständigt pågående styrelsearbete där vi har månadsmöten med de 20-25 ledare som finns i föreningen.

Ett av förenings viktigaste uppdrag just nu är att försöka få till en egen gymnastikhall i Sågen. Man har redan en egenhändigt inredd trampolinhall där, och arbetar intensivt med detta projekt tillsammans med kultur- och fritidsförvaltningen.
– Trampolin är för övrigt en ytterligare sektion inom KGK som tillkommit under senare år och här är vi väldigt framgångsrika med gymnaster som är på väg mot SM-form.

Bästa motionsformen

Två gånger om året är det extra hektiskt – och det är när man ska sätta vår- respektive höstprogrammet för alla aktiviteter. Annika brinner verkligen för gymnastik i alla de former, och sjunger dess lov för alla som vill höra på.
– Det finns ingen bättre motionsform än gymnastik. Man får använda hela kroppen, och det är bra både för styrka, kondition och smidighet, och så finns det något för alla. Man måste inte hoppa över plintar om man inte gillar det.

Det senaste tillskottet på Klippans GK:s program är zumba. Det är en sydamerikansk dansform som lockat mycket folk på senare tid.
– Vi försöker alltid att uppdatera vårt program så att vi kan locka så många människor som möjligt. Det är det som är det bästa med gymnastik – man kan hålla på oavsett hur gammal man är. Jag tror våra yngsta medlemmar är 1,5 år, och de äldsta är i alla fall över 70, avslutar Annika Thomasson.