Många bollar i luften

Under hösten har han blivit känd hos TV-tittarna som ”Willez-Linus pappa”, när sonen gjort succé med sitt band i SVT:s Dansbandskampen. Leif Troedsson har synts ett antal gånger i programmet, både i direktsändningarna och i förinspelade inslag.
– Det har varit mycket praktiskt kring bandet i höst. Jag har hållit i en del runtomkring bandet, både gentemot TV, skivbolag och kring den lokala sponsringen. Men vi är många som lagt ner mycket tid på det här, det är verkligen inte bara jag, säger han.

Knutit upp sponsorer

Frågar man människor runt Willez så vittnar de om att Leif Troedsson, trots blygsamheten, varit den som hållit i trådarna kring bandet. Det lokala stödet för Willez har varit gigantiskt. Redan till första veckan hade Leif börjat knyta upp lokala sponsorer som med bidrag möjliggjorde att alla som ville åka upp och heja fram bandet kunde göra det i inhyrda bussar för en billig peng.
– Jag och min sambo Anette har ett företag som heter Rönneådalens Sport & Fritid, där vi hyr ut kanoter. Willez behövde ha någon form av F-skattesedel för att kunna klara av allt praktiskt i och kring Dansbandskampen, så då tog vi in dem i företaget. Nu har de fått kontakt med ett bokningsbolag som heter LS Tonart, som kommer att ta över mycket av de administrativa.

Ingen ärvd musikalitet

Leif har alltså varit behjälplig med allt det praktiska runtomkring Willez. Kommer månne också sonens musikalitet från honom?
– Haha, nej verkligen inte. Jag försökte mig på att spela klarinett i unga år men det gick inget vidare. När jag var i sjuårsåldern ville jag lära mig att spela trummor, men det var lite för dyrt. När Linus var i samma ålder ville han också börja med trummor, och då fick han det.

Målvaktstränare

Arbetet med Willez har tagit mycket tid i höst, och det har bitvis varit svårt att hinna med annat. Leif har nämligen förutom det egna kanotuthyrningsföretaget också en halvtidstjänst som larmservicetekniker på ett företag som heter Niscaya. Detta för att hinna med den andra halvtidstjänsten, som målvaktstränare och assisterande tränare för Helsingborgs IF:s U19-lag. Dessutom har Leif även samma uppdrag i det svenska P18-landslaget. Han har även blivit pappa igen på senare tid, till tvåårige Casper och dottern Clara, som bara är sex månader.
– Det är helt fantastiskt att ha blivit pappa även vid den här tiden i livet. Jag var 23 år när Linus föddes, och det hade ju så klart också sin charm och var helt underbart, men nu har man ju en annan syn på livet och en större erfarenhet som förälder. Jag tycker om att vara i närheten av unga människor överhuvudtaget, som jag får vara genom fotbollen. Det berikar mitt liv och är ett bra sätt att hålla sig ung själv.

Började i Färingtofta IK

Leif började spela fotboll hemma i Färingtofta IK i tidig ålder. Idrotten var en stor del av hans liv redan på den tiden, och förutom fotboll provade han på bland annat bordtennis, orientering och volleyboll. Men det var fotbollen som var nummer ett. Karriären gick vidare från Färingtofta till Forsby, och från Forsby till Sösdala. När Leif spelade i Forsby gick han en målvaktsträningsskola i Ullstorp utanför Kristianstad, och det var där han kom i kontrakt med Mats Svensson. Mats Svensson är idag målvaktstränare i det svenska U21-landslaget. 1993 började Leif också som målvaktstränare och den egna seriösa spelarkarriären gick därmed mot sitt slut.
– Reglerna ändrades då. Det blev förbjudet för målvakten att plocka upp bollen med händerna om en lagkamrat spelade tillbaka den, och där någonstans började jag fundera på att lägga av. Jag har aldrig varit så bra med fötterna, skrattar han.

Vill jobba med fotboll på heltid

Leif, som hållit kontakten med Mats Svensson ända sedan den där utbildningen i Ullstorp, satsade efter den egna spelarkarriären på en liten sidokarriär som målvaktstränare. Han började i Klippans BIF, gick vidare till Ängelholms FF och hamnade sedermera i HIF, när Mats Svensson var målvaktstränare där 1998. 2002 plockade dåvarande juniortränaren Peter Swärdh upp honom till U19-laget, där han blivit kvar sedan dess. Numera är det de gamla HIF-spelarna Ulrik Jansson och Lars Bakkerud som är tränare, och förutom att vara målvaktstränare fungerar Leif också som assistent till de två.
– Jag älskar fotboll och har en passion för det. Jag skulle gärna jobba med fotboll på heltid, men det finns inte möjlighet till det i HIF. Att kombinera HIF med jobbet i landslaget fungerar alldeles perfekt. Det har blivit en tightare organisation kring landslagen sedan Erik Hamrén blev förbundskapten, och vi i de yngre landslagen jobbar väldigt nära U21 och det ”stora” landslaget, och det är väldigt kul.