Frågetombola med Willez

Det har gått knappa sex veckor sedan Willez från Ljungbyhed tog en välförtjänt silvermedalj i SVT:s lördagsunderhållning Dansbandskampen. Men framgångståget Willez har verkligen inte spårat ur utan betar fortfarande av station efter station på dansbandsjärnvägen. I vår blir det under namnet Dansbandskalaset turné över hela Sverige tillsammans med Elisa’s, som vann Dansbandskampen. Dessutom släpper Willez sitt debutalbum någon gång under våren, preliminärt i mars. Söderås Journalen satte ihop en liten frågetombola och lät medlemmarna dra fem lappar var och svara så gott de kunde.

Linus Troedsson, Sång och gitarr

Är Thomas Deutgen lika otrevlig mot er bakom scen som han var i TV?
– Han är en människa delad i två! (skratt) Han är jättetrevlig bakom scen men var inte så snäll framför kameran. Men det är ju mycket för att det ska bli bra TV också. Han får ju tycka vad han vill.

Vad har du för andra intressen vid sidan om musiken?
– Jag är intresserad av allt som innefattar att man står på scen och spelar gärna teater eller är konferencier på olika grejer. Jag drömmer om att få jobba mer med teater och skådespeleri framöver. Man fick en inblick i den världen i och med Dansbandskampen, och det gav mersmak.

Hur firade du jul?
– Det blev lugnt och stilla med familj och vänner. Det har varit intensivt under hela hösten och vi har mycket att göra nu också med förberedelser inför turnén och heltidssatsningen. Vi tog det lugnt över jul och nyår, men nu kör vi på igen.

Vilket av de andra banden i Dansbandskampen blev ni bäst polare med?
– Patriks Combo var trevliga killar och duktiga musiker. De är enkla människor precis som vi själva och tog ingenting för givet under tävlingen utan körde bara på. Sedan kommer vi bra överens med Elisa’s också. Vi är ju båda unga band med framtiden framför oss.

Hur ska Willezåret 2011 kunna toppa Willezåret 2010?
– De möjligheter vi fick under 2010 ska vi förvalta 2011. Vår dröm har ju hela tiden varit att kunna leva på musiken, och det kommer vi att kunna göra från och med i år.

Oliver Brons, Trummor

Vad är det allra roligaste som hänt under hela den här tiden?
– Att få se Christine Meltzer klia sig i rumpan! (skratt). Men om man bortser från det så var det nog när vi fick gå upp i duell mot Elisa’s och spela vinnarlåten ”Det här är bara början”. I och med det hade vi fått spela så många låtar som det överhuvudtaget var möjligt i Dansbandskampen. Det är helt fantastiskt när man tänker efter, och det var en stor glädje.

Vid vilken del av tävlingen kände du att ”nu kan det bära riktigt långt”? Går det att plocka ut en enskild händelse?
– Det finns egentligen två tillfällen. Den första var när vi gjorde ”Snälla snälla” i program 3. Ingen av oss gillar låten från början och vi ville inte göra den. Men när vi fick positiv respons efter att vi framträtt med den i TV kändes det skönt. Den andra gången var i program 5 när vi gjorde ”Säg inte nej” och ”Ett två tre”. Då fick vi slå genom rutan och verkligen visa vad vi kunde.

Vilken av era låtar skulle du vilja höra tolkas i Så mycket bättre, och av vilken artist?
– Jag skulle nog ha velat att Daniel Adams-Ray skulle tolka någon av våra låtar, kanske ”Då går vi hem till mig”. Han är fantastiskt bra och skulle nog kunna göra något bra av den. Jag lyssnar på hans platta hela tiden, speciellt låtarna ”Dum av dig” och ”Förlåt att jag aldrig sa förlåt”.

Christer Björkman gästade Dansbandskampen som kommentator i ett avsnitt och gav er fina vitsord. När är ni med i melodifestivalen, och med vad för typ av låt?
– Vi satsar på 2012! Det bästa hade varit att få göra en låt som känns väldigt mycket Willez, typ något i stil med ”Ett två tre” eller ”Då går vi hem till dig”.

Ni ska ut på Sverigeturné tillsammans med Elisa’s i vår. Hur käns det?
– Det känns jättespännande. Tidigare har vi spelat en eller två gånger i månaden, nu blir det fem-tio gånger istället. Man har höga förväntningar, men samtidigt är det kluvna känslor. Vi har ju aldrig provat på turnélivet tidigare, så man hoppas att man kommer att trivas med det.

Johannes Olofsson, Bas

Hur går det med bussletandet?
– Det går bra tror jag. Det verkar som att vi har hittat en buss, eller vi jobbar på det i alla fall.

Vem är den bäste musikern i Willez?
– Det är nog Niklas som spelar keyboard. Han är riktigt bra både på sitt instrument och sjunger bra också.

Brukar du få presenter av fansen, och i så fall, vad får du för något?
– Det har varit lite blandat, men mest blir det nog teckningar från de yngre fansen. Det är ganska olika. Vi har fans i alla åldrar, men det är oftast de allra yngsta som brukar ha med presenter.

Vad arbetade du med innan du gick med i Willez?
– Jag har inte arbetat utan gått i skolan. Jag tog studenten i somras från det estiska programmet med musikinriktning i Klippan. Målet var att ut och spela och vara heltidsmusiker, och det blir vi ju nu också, och det känns bra.

Hur går det med skivinspelningen?
– Vi har börjat komma igång lite och det går långsamt framåt. Det är betydligt mer att göra med omtagningar och sånt än vad jag trodde, men det är väldigt kul.

Niklas Lazukic, Keyboard och sång

Vilken är din roll i bandet?
– Jag är den slarvige. Om jag får en uppgift så är det bäst att jag genomför den direkt, annars glömmer jag nog bort den (skratt).

Ärligt talat, vad hade du för förväntningar när ni skickade in ansökningsvideon i somras?
– Vi hade nog inga förväntningar alls, inte jag i alla fall. Vi är ju ett litet band från lilla Ljungbyhed, och jag trodde nog inte att vi skulle ha så stor chans. Man hoppades så klart att det skulle kunna funka, och det är helt otroligt att det gick så bra som det gick.

På viket sätt har livet förändrats?
– Man har mycket mer att göra. Vi håller ständigt på med något och träffar mycket nya människor hela tiden. Sedan måste man lära sig att ta ansvar också.

Vilken är din favoritdansbandslåt, alla kategorier?
– Den var svårt, jag måste nog fundera lite. Jag säger ”På egna vägar”, med Lasse Stefanz – den har ett riktigt skönt gung.

Vilket av de övriga Dansbandskampen-banden tycker du gjorde det enskilt bästa framträdandet?
– ”Sjumilakliv” med Wizex var riktigt bra! De är väldigt duktiga både när det gäller arrangemanget på låtarna och koreografi och allt sånt.

Emil Hansen, Gitarr och sång

Om du fick välja en valfri låt att spela in på plattan, vilken skulle du ta och varför?
– ”A guy like that” med Refreshments. Varför? Den är så j-vla bra! Jag har alltid gillat den.

Vem i bandet är mest beroende av sin mobiltelefon?
– Det är Linus, utan tvekan. Det enda han gör när vi träffas är att antingen ringa eller bli uppringd (skratt).

Vilket ställe på turnén under 2011 ser du mest fram emot att få spela på?
– Ekebofestivalen. Det känns riktigt häftigt att få vara med där. Det är ju ”hemmaplan” och man har varit där själv många gånger tidigare.

Vad lyssnar du på för musik när du inte spelar själv?
– Jag är rätt så mycket allätare – det kan bli allifrån gamla Creedence-låtar till Grönwalls och Green Day. Väldigt blandat! Men nu det senaste året har det blivit mer och mer dandsband faktiskt.

Vad kommer du att göra för att fördriva tiden i turnébussen?
– Sova! Jag är ganska så trött av mig (skratt).