En korv med bröd och lite nostalgi tack!

Med textraden ”Men Pålles Gatukök är bäst för där jobbar morsan till Sven Tall” från Torssons ”Klippan Centrum” har Pålles Gatukök för alltid en plats i den svenska pophistorian. Sedan den 1 december säljer mångårige Klippanbon Per Thomasson korv och hamburgare i det klassiska gatukökets anda under namnet Nya Pålles.

– På senare år har det blivit så mycket ”meal” och bestämda menyer att man knappt vet vad man vill beställa. Jag säljer korv och hamburgare på det gamla klassiska sättet – med ett leende på läpparna och med lite flexibilitet. Är man hungrig får man lite extra mos utan att det kostar något, säger Per Thomasson.

Placerad på Åbytorp

Per Thomasson har en mångårig karriär inom bygg- och fastighetsbranschen. Under en tid har han dock gått och burit på drömmen om att sadla om och starta Nya Pålles istället. I höst blev drömmen verklighet – han köpte en gatuköksvagn och placerade den mitt på Fabriksvägen nere på Åbytorps industriområde.
– Jag står precis utanför gaveln vid fastigheten där Helgesssons Glas har sin verksamhet, berättar han.
En aningen udda placering kan tyckas vid första anblicken – men den är väl genomtänkt.
– Fabriksvägen har ju blivit en genomfartsled för lastbilar i och med att det finns så många företag här nere, med DHL:s lagerverksamhet i spetsen. Innan jag satte igång gick jag ner och satte mig här en hel dag och räknade lastbilar för att se om det fanns något kundunderlag, och det gjorde det.

God respons

Men Per har inte bara hungriga lastbilschaufförer bland kunderna.
– Jag har fått väldigt positiv respons hittills. Det kommer folk från hela Klippan. Även om industriområdet ligger en bit bort så är det många som tar bilen på lunchen och kommer hit. Många tycker att just kopplingen till Pålles Gatukök är rolig och vill gärna prata om gamla tider, och det gör jag så gärna.

Fått bra hjälp

Under arbetet med att etablera sin nya verksamhet har Per Thomasson haft mycket hjälp av sin gode vän Nils-Bertil Kristensson. ”Nisse” har själv haft kiosken vid torget i Klippan i många år och har varit behjälplig med råd kring både det ena och det andra. Hans dotter Jessica (Tolle), som har mångårig gatukökserfarenhet har också hjälp till – faktiskt så mycket att Per valt att anställa henne.
– Det är bra att vara två – men kan avlasta varandra på ett annat sätt.

Ensam om Lundaknaken

Det har varit ett medvetet val för Per Thomasson att ”smyga” igång verksamheten nu under vintern. När december var kallare än någonsin så har de flesta kunderna valt att ta maten med sig efter beställning. Att stå utomhus och äta i 15 minusgrader är ju ingen skönhetsupplevelse direkt. Men till våren och sommaren ska Per Thomasson ställa ut lite bord och stolar så att kunderna kan stanna kvar hos honom och äta. På menyn står alltså korv, med bröd eller mos, samt hamburgare med pommes frites.
– Jag vill hålla det enkelt och erbjuda det som folk vill ha. Många tycker att det godaste som finns är en riktigt god korv i bröd med en Pucko till det. Man behöver inte krångla till det i onödan.
Per Thomassons egen personliga favorit på menyn är Lundaknaken. En rikligt kryddad tjock korv, som enligt traditionen helst ska avnjutas endast med senap.
– Jag tror att jag är ensam i Klippan om att servera den.