Den (alltid) glade ”postagubben”!

Den 10 juni nästa år firar han 50-årsjubileum som postanställd. Men Ljungbyhedsbon Tommy Scott är inte alls trött på brevbäraryrket.
– Jag jobbar som lantbrevbärare sedan några år tillbaka och det är den roligaste tjänsten man kan ha.

Kul att prata

Han var alltså inte ens 15 fyllda när han tog sina första stapplande steg inom det Kungliga Postverket. Under de knappat 50 år som gått sedan dess har Tommy Scott provat på det mesta. Tjänsten som lantbrevbärare i Färingtofta, Riseberga, Stidsvig, Östra Ljungby och Källna är alltså den roligaste hittills. Vad är det då som gör den så speciell?
– Folket ute på landet har ofta mer tid och tycker det är kul när man kommer med posten. De är alltid gladlynta och tycker det är kul att prata, och det gör jag ju själv också. Annars kan man inte ha ett jobb av den här typen.

Skönt att gå upp tidigt

En typisk arbetsdag för Tommy börjar redan halv sju på morgonen. Då är det sortering som gäller fram till tio, då det är dags att bege sig iväg. Därefter kör han ut post och paket i ungefär fem timmar innan han är tillbaka på kontoret i Klippan strax före tre. Då redovisar han kassan och går hem för dagen. Och med nästan 50 års postrutin är ju frågan berättigad: Är han brevbärare för att han är morgonpigg eller är han morgonpigg för att han är brevbärare?
– Jag har alltid tyckt om att gå upp tidigt. En dag i månaden börjar jag inte förrän elva och jobbar ända till åtta på kvällen. Då blir dagen alldeles för lång. Man är som effektivast på morgonen och då är det ju lika bra att jobba på, säger Tommy med ett skratt.

Före detta brandman och fotbollsspelare

Efter bara några minuters samtal med Tommy förstår man direkt att man inte har med någon lugn soffpotatis att göra. Många saker i gång samtidigt – då trivs han som allra bäst. För Tommy har hunnit med en hel del. Han har gjort mellan 500-600 matcher för Ljungbyheds IF, var en av krafterna som startade FK Viljan, som du kunde läsa om i Söderås Journalens novembernummer, på 80-talet och har dessutom vid sidan om yrket på posten även arbetat som deltidsbrandman under 15 år på 80- och 90-talen.
– Det var en jäkla kamratskap inom brandkåren, och så klart både roliga och sorgliga upplevelser under den tiden.

Tungt arbete

Ett par händelser han minns lite extra utspelade sig på samma ställe: utkiksplatsen Kopparhatten ute i Skäralid. Där var Tommy med och räddade en flicka som tillsammans med sin hund ramlat ner på en klippavsats. En annan gång, i början av 90-talet var det en dansk kvinna som råkat illa ut.
– Hon hade också ramlat ner. Vi bar henne en lång sträcka uppför branten, och det var ingen liten dam. Hon vägde uppåt 100 kilo. Jag har nog aldrig varit så trött tror jag!

Hemkär

Tommy är född och bodde sitt första år i västgötska Lidköping. När han var ett år gammal flyttade familjen till Ljungbyhed, och där har han blivit kvar. Tommy tycker att Ljungbyhed är en precis lagom stor by där det mesta man behöver finns. Han är helt enkelt väldigt hemkär – något som
kanske gjorde att han inte fick den fotbollskarriär hans talang troligtvis förtjänade.
– Jag blev erbjuden att spela för Stattena på 70-talet i division 1, och de samarbetade en del med HIF på den tiden. Men jag var trogen Ljungbyhed. Mina bröder var likadana. De hade också erbjudanden från klubbar högre upp i seriesystemet, till exempel Perstorp, som låg i division 1 på den tiden, men de blev också LIF trogna.

Aktiv fritid

Tommy är fortfarande mycket idrottsintresserad, och följer både Rögle och HIF med stor frenesi. Det han benämner som den ”stora kryddan” i livet är att träffa barn och barnbarn.
– Vi har tre små vildar till barnbarn som är helt underbara.
Annars går Tommy gärna ut på skogspromenader med hustrun Irén och tvååriga shih-tzun Wille. Wille är för gammal för att ha blivit döpt efter Ljungbyheds egna dansbandskämpar Willez, som dock har en stor supporter i Tommy.
– Jag delar ut post till sångaren Linus mamma varje dag, så vi pratar mycket om dom. Jag tror att de går till final, sedan kan allt hända.
Du som läser det här vet redan om Tommy hade rätt eller fel i sin gissning, eftersom Dansbandskampen är avgjord när tidningen kommer ut.