Scouternas julmarknad – en klassisk jultradition

Kvidinge KFUK-KFUM Scoutkår och stödföreningen Kvidinge Scoutvänners julmarknad har över 50 år på nacken och är en riktig julklassiker i Kvidinge.

Söndagen den 5 december var det återigen dags på parkeringen vid den före detta scoutgården. Den här gången i en snöfyll inramning värdig en målning eller julkalender.
– Vi hade kanske lite mindre folk än vad vi brukar. De senaste åren har ju andra föreningar också ordnat egna julaktiviteter, och då sprids ju besökarna ut lite mer. Men vi är nöjda. Det är ju inte varje år det är snö, och de bidrar ju till ännu mer julstämningen, säger Jessica Thulinsson, sekreterare i Kvidinge KFUK-KFUM Scoutkårs styrelse.

Stödföreningen ursprunget

Det var stödföreningen Kvidinge Scoutvänner som startade julmarknaden en gång i tiden.
– Tanken de hade var att samla in pengar till scoutkåren för att kunna få ner medlemsavgifterna, berättar Jessica Thulinsson.

Precis som vanligt var det scouternas jullotteri som lockade allra mest. Scouterna och deras stödförening har under många år lottat ut egentillverkat priser, till exempel hembakt, olika sorters träsaker (pallar, fågelmatare och pennskrin för att nämna några) och blandat julpynt.
– Sedan säljer vi dessutom dörrkransar och scouternas egen almanacka, som man kan köpa om man är intresserad, säger Jessica Thulinsson.

Utöver detta sålde man även kaffe, korv, hamburgare och våfflor, samt hade en tomte på plats som delade ut godispåsar till barnen. Även ponnyridning erbjöds, till de mindre barnens stora uppskattning.

Tradition på andra advent

Men en aktivitet av detta slag kräver sin planering.
– Vi brukar ha ett första möte i augusti. Under hösten pågår sedan planering och tillverkning av priserna till lotteriet, säger Jessica Thulinsson.

Det är tradition att ha julmarknaden den andra söndagen i advent, och har så varit i många år.
– Jag har själv varit med i scouterna i knappt 30 år, och jag har inget minne av att vi haft marknaden vid något annat tillfälle.