Tre hästar, två barn och ett Gästis

Är man uppvuxen på Spångens Gästis, där föräldrarna var krögare under större delen av barndomen, är det kanske inte så konstigt att man som vuxen går in i gästgiveribranschen. Helena Färlevik tog över Röstånga Gästgivaregård av pappa Bengt Jönsson för fem år sedan.
– Han äger fortfarande fastigheten och jag äger rörelsen. Jag har aldrig känt någon press från mina föräldrar att ta över, men det kändes som ett naturligt steg att göra det när tillfället uppstod, säger Helena Färlevik.

Mycket att göra

Som föreståndare på Röstånga Gästgivaregård är Helena Färlevik just nu uppe i en hektisk period. November är sprängfylld med såväl lokala som långväga gäster som ska äta gåsmiddag. Och gåsperioden hinner knappt ta slut förrän det är dags för nästa begivenhet: Julbordssäsongen.
– Alla helger är mer eller mindre fullbokade redan. Det kommer folk långt uppifrån landet till och med. Jag tror att man mer och mer börjar hitta tillbaka till det gamla tankesättet att man ska vårda traditionerna. Idag är det ”full rulle” och stress mest hela tiden. Då tycker många att det är skönt att komma ut på landet till den här fantastiska naturen vi har omkring oss. Dessutom blir det en personlig kontakt här hos oss. Många återkommer år efter år, och då känner man ju igen varandra på ett annat sätt och kontakten blir därefter, säger Helena Färlevik.

Småbarnsförälder

Just för tillfället har Helena huvudfokus på att vara småbarnsförälder. Hemma på hästgården Billinge finns två killar på tre och ett halvt respektive tio månader som kräver mycket av hennes tid. Men Helena hinner både familjen och arbetet.
– Nu när vi har mycket att göra på helgerna kan en lördag inledas med att jag håller i frukosten på egen hand. Sedan är det lunchservering, men när den är avklarad kan jag åka hem och vila några timmar innan det är dags för gåsmiddag eller julbord på kvällen. Det är skönt att få den där pausen för att man ska kunna orka med.

Underbar natur

Semester tar Helena i januari och februari varje år, då verksamheten är stängd. Resten av året är gästisdörren öppen för det mesta. Varje söndag serverar man smörgåsbord, och de är oftast välbesökta. Sommaren innebär också full beläggning, speciellt sedan Söderåsen blev klassad som nationalpark – vilket har visat sig locka ännu mer turister.
– Naturen här är verkligen helt fantastisk. Man blir verkligen hemmablind när man bor här ute. Jag pendlade från Ängelholm i några år när jag arbetade där, men jag saknade de här omgivningarna för mycket och flyttade tillbaka.

Tre hästar

Uppäxt på landet som hon är, så har hästar alltid haft en central del i Helenas liv. Hemma på hästgården i Billinge finns för tillfället tre tävlingshästar. Helena tillbringar många lediga timmar på hästryggen när hon vill koppla av.
– Jag har tävlat förr, och är ute på någon tävling då och då, men först och främst har jag hästarna som avkoppling. Nu börjar dessutom min äldsta son bli lite intresserad också, och det är så klart väldigt kul.