Nu nalkas julen…

Här kommer några goda julrecept från två av våra lokala experter!

Odengårdens
Knaperkakor

Det här behövs:
225 g smör
2 ¼ dl socker
2 msk ljus sirap
3 ½ dl vetemjöl, 210 g
3 tsk kanel
2 tsk bikarbonat
1 dl grovhackade nötter, 50 g

Gör så här:
Sätt ugnen på 180-190 grader.
Rör smör och socker poröst. Tillsätt sirapen.
Blanda vetemjöl, kanel och bikarbonat. Blanda ned det i smör- och sockerblandningen.
Dela degen i fem bitar och rulla ut varje del till en plåts längd, eventuellt kan lite mjöl behövas.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper
(2 rullar per plåt). Platta till rullarna lite och strö över hackade nötter.
Grädda i mitten av ugnen ca 12 minuter.
De ska bli mörkt gulbruna.
Skär längderna till två cm breda bitar direkt efter gräddningen.

Vincents Kök
Glöggtiramisu i portionsglas

6 portioner

Ingredienser:
1 vaniljstång
2 äggulor
1 3/4 dl florsocker
250 g mascarponeost
rivet skal av 1 liten citron
6 savoiardikex
1 1/2 dl vinglögg
kakao

Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg vaniljfrön med äggulor och florsocker i en skål. Vispa luftigt i ett par minuter. Tillsätt ost och citronskal och vispa ihop till en jämn smet. Bryt kexen i bitar och lägg hälften i portionsskålar. Droppa först över hälften av glöggen och sedan hälften av smeten i skålarna. Lägg på resten av kexen och droppa över det sista av glöggen. Klicka på den sista smeten. Pudra över mycket kakao. Ställ kallt i minst en timme. Tips: Tiramisun går utmärkt att förbereda dagen före. Pudra gärna över kakao innan de serveras så ser de trevligt nypudrade ut.

Vincents Kök
Polkagrispannacotta

2 gelatinblad
4 dl vispgrädde
1/2 dl florsocker
ca 4 msk krossade polkagrisar
rullade polkaspån

Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter. Låt vispgrädde och florsocker koka upp i en kastrull under omrörning. Ta kastrullen åt sidan och rör ner polkagriskrosset. Ta upp gelatinbladen, krama ur dem och rör ner i den heta krämen tills allt lösts upp. Låt svalna något och häll sedan upp i portionsglas, lått svalna och sätt in dem i kyl ca två timmar. Garnera med polkaspånen vid servering.