Kvidinge – spännande och innehållsrik

Till mer man kan om sin bygd och sin hemort till intressantare blir dessa. Där det är intressant trivs man. Där man trivs känner man trygghet. Då måste information ges om allt – som i Kvidinge.

Kvidinge har hamnat i skuggan av Åstorp och Klippan, antas vara lite av ”innehållslös håla”. Men inget kan vara mer fel. Det vet en del i Kvidinge och det vill de sprida till alla. Därför arrangeras dels byavandringar för att belysa historian och dels ”Öppen by” för att visa på det som finns i form av aktiviteter från föreningsliv, affärsliv, kommunal verksamhet till kyrklig verksamhet.

Ingela Lindström är något av ”spindeln i nätet”. En samverkansgrupp finns. Den ordnar träffar och genomför arrangemang som: ”Öppen by” vart tredje år. Årets upplaga är den tredje i ordningen. Målgrupp är familjen, speciellt då barn och ungdomar. Särskild målgrupp är de inflyttade.

Ingela Lindström kan berätta om hur överraskade nyinflyttade blivit över hur mycket som finns i Kvidinge. Hon berättar om kommunala sektorn med bl a bibliotek, brandkår, familjecentrum, fritidsgård, förskola, skolor, om föreningslivet med hembygdsföreningen, fotbollen, skytte. Men även om Röda Korset, scouterna och kyrkan samt det rika utbud av affärer och företag och då inte minst ”Helgessons trädtjänst” som lät barnen prova på verksamheten.

Kvidinge har en ovanligt rik historia. Många har sett ”Monumentet i Kvidinge”, där det i år hölls en minnesstund över kronprinsen Karl August som stupade här 1810. Men Kvidinge har firat 700-årsminne 2007, efter det första dokument där Kvidinge finns med. Thomarps Kungsgård finns, som haft stor betydelse för bygden. Men det finns mycket annat, som t ex 1800-talshistorian, med det framväxande samhället med affärer, företag och service. Detta visas på ett föredömligt sätt genom vandringar och med att ”öppna upp sig” för bybor och övriga samt bli förebild för andra ”byar”.