Julkonsert med många solister

Den 11 december är det dags för Kefas Gospels årliga julkonsert i S:t Petri kyrka i Klippan. I år gästas den 40 personer starka gospelkören av Klippans egen sång- och showgrupp Sound of Joy.
– Flera av tjejerna i Sound of Joy är medlemmar i Kefas Gospel, så det kändes naturligt, säger Boel Videke, sedan årsskiftet organist i Klippans församling som gör sin första julkonsert.

Tillbaka i Skåne

När populäre Anders Wilhelmsson slutade som organist i Klippans församling vid årsskiftet var det många som var oroliga för hur det skulle gå med Kefas Gospel. Det är nämligen inte alla kyrkomusiker som kan eller vill arbeta med gospel. Boel Videke kommer dock närmast från en organisttjänst i Kalmar där hon var ansvarig för en gospelkör i tio år. Lägg därtill att hon ursprungligen är från Helsingborg och att maken fick jobb i Landskrona, så förstår man varför hon sökte den utannonserade tjänsten i Klippan.
– Här i Klippan finns ju både den mer traditionella Petrikören och Kefas Gospel, säger hon.

Renodlat gospeln

Boel Videke har alltså varit körledare och dirigent för Kefas Gospel i snart ett år, och hon trivs väldigt bra.
– Det var varit kul. Vi har behållit en stor del av den gamla repertoaren, men jag har även plockat in lite nytt. Tidigare har man sjungit en del jazz och lite andra saker, men jag har valt att renodla gospeln lite mer. Den har en härlig rytm och ett bra budskap och det svänger.

Många solister

Till julkonserten den 11 december, som man just nu håller på att repa inför, blir det många solonummer. Sound of Joy levererar så klart några av dessa, men även solister från Kefas Gospel ställer upp.
– Det är inte så vanligt att en gospelkör på 40 personer har så många solister. I min gamla kör i Kalmar fanns det inte alls så många, säger Boel Videke.

Konsert med Frank Ådahl

Kefas Gospel ger att antal konserter varje år, och man sjunger dessutom på gudstjänster och lite andra sammankomster. Under sommaren ligger repetitionerna nere, annars kör man för fullt mellan september och maj varje år. Och planeringen för 2011 har redan börjat så smått. En konsert med Frank Ådahl (medlem i Edin-Ådahl, melodifestivalvinnare 1990 med ”Som en vind”) och äkta paret Anki och Magnus Spångberg är inplanerad.
– Det kommer att bli en heldag med alla tre där vi umgås, äter och repar och sedan avslutas dagen med en konsert. Detta blir någon gång i oktober, avslutar Boel Videke.