Åby IBK siktar på avancemang

Åby IBK är med sina 250 aktiva medlemmar en av Klippans största idrottsföreningar. Både herrarna och damerna spelar i division tre. Skillnaden dem emellan är att damernas division tre är den lägsta divisionen, medan herrarna också har en division fyra under sig i seriesystemet.

– Vi ser positivt på den här säsongen. Herrlaget har fått ett litet uppsving och fått tillbaka några gamla spelare som varit i högre divisioner. Dessutom har det tillkommit några nykomlingar som också spelat på högre nivå. Bättre chans att gå upp i division två än vad vi har i år får vi nog inte, säger klubbens ordförande Magnus Ljunggren.

Trist att brandskattas

På damsidan har man lite frommare förhoppningar. Damlaget har under ett antal år varit framgångsrika och legat på kvalplats till en högre serie utan att lyckats. Då avancemanget uteblivet har många av spelarna valt att pröva sina vingar i andra klubbar, längre upp i seriesystemet.
– Förra året förlorade vi fem-sex spelare. Då fick vi kontakta lite gamla spelare som egentligen lagt av för att hålla igång damlaget, så vi har nästan ett helt nytt lag i år, säger Magnus Ljunggren.
Att förlora spelare till andra, bättre placerade lag, är så klart tråkigt, menar Magnus Ljunggren.
– Det är trist att brandskattas gång på gång, men det är så det är. Vår fokus är att ha fulla lag i ungdomsavdelningen och hela tiden matcha fram nya egna talanger. Någon gång vänder det förhoppningsvis.

Började med Korpenserie

Åby IBK startade 1989 under namnet IK 89. Då drog nämligen Klippans Skytteförening igång en Korpenserie i innebandy. Några spelare i ett av korplagen, bland annat Jonas Håkansson (som nu är ordförande i FK Viljan i Ljungbyhed), Magnus Holmström och Anders Månsson, bestämde sig efter avslutad korpsäsong för att starta en ”riktig” förening. De plockade ihop de i sitt tycke bästa spelarna från korpserien och startade IK 89 (IK står för innebandyklubben). Succén var omedelbar.
– Vi vann division fyra första året och gick direkt upp i trean, minns Magnus Ljunggren, som var med redan på den tiden.

Sammanslagning 2002

2002 bytte IK 89 alltså namn till Åby IBK. Även detta hade sin förklaring.
– Vi slog oss samman med Krika Boll. De hade varit igång med sin förening i ett par-tre år, och tränat nere i gymnastikhallen i Krika. 2002 uppstod en diskussion om en sammanslagning, och vi utlyste en namntävling där Åby IBK vann.

Vill bygga nytt

Precis som de flesta andra idrottsföreningar i Klippan så önskar sig Åby IBK en ny idrottshall. Mest för att man vill ha fler träningstider, men i Åby IBK:s fall finns det även en annan orsak.
– Planen i Idrottshallen håller inte rätt mått. Vi har fått dispens att spela matcher där ändå, men skulle gärna vilja ha en bana med rätt mått. Trots detta har vi ändå utmärkt oss under åren och vunnit ett antal skånska mästerskap i ungdomslagen till exempel. Om vi inte ska bli en ren farmarklubb till större klubbar så måste det göras någonting. Vi har talang, invånarantal och organisation för att ta oss högre upp i seriesystemet med egna produkter, och hoppas att kommunen också vill satsa på detta.