Mäklarassistent blir fastighetsmäklare

MäklarCentrum i Klippan har begåvats med ytterligare en fastighetsmäklare. Det är ägaren Margareta Prabins mäklarassistent Jonas Troedsson som slutfört sin utbildning på Malmö Högskola.
– Det var varit tufft att kombinera arbete och studier och dessutom vara småbarnspappa till Elin, 3 år och Malte, 1 år, men vill man något riktigt mycket så går det om man bara är beredd att offra sig, säger Jonas Troedsson.

Tidigare säljare

Jonas Troedsson har arbetat som säljare i många år. Margareta Prabin är inte bara hans chef utan också hans svärmor. Margaretas barn har valt andra vägar än fastighetsmäklaryrket, men hon kände ändå att hon ville behålla firman inom familjen. Därför föreslog hon att Jonas skulle skola om sig till mäklare, och efter en tids fundering nappade han på förslaget. De senaste två åren har han alltså arbetat heltid som mäklarassistent, och parallellt med detta även gått en specialutbildning på Malmö Högskola.
– Jag har varit nere i Malmö i snitt tre dagar varje månad från 8-20, och sedan jobbat här i veckorna. Så pluggandet har skett på kvällar och helger. Det har varit en väldigt bra lösning. Jag skulle nog ha svårt att läsa den traditionella mäklarutbildningen där man läser tre år på heltid. Det har varit guld värt att kunna kombinera teori och praktik på det här sättet, säger Jonas Troedsson.

Kommer bra överens

Jonas har som mäklarassistent suttit med vid alla ärenden som MäklarCentrum har hanterat. Han har haft hand om visningar och suttit med vid kontraktsskrivningar, men har inte kunnat ha ansvaret fullt ut. Då har Margareta klivit in. I och med att han är färdigutbildad kan han avlasta Margareta ännu mer. Många kanske tycker att det är anmärkningsvärt att jobba så tätt ihop när man är svärmor och svärson, men det har inte varit några problem alls.
– Vi kommer väldigt bra överens och har mycket trevligt ihop. Det känns bra att Jonas kommer ta över MäklarCentrum en vacker dag. Jag har funderat på att gå i pension, men det är alldeles för roligt för att man ska kunna trappa ner helt och hållet. Tanken är att jag ska gå ner lite i tid nu, kanske vara ledig en dag i veckan till att börja med, så får vi se hur det utvecklar sig, säger Margareta Prabin.
– Jag var väl lite tveksam först eftersom Margareta är så välkänd på orten, har bott här hela sitt liv och känner ”alla”. Men det har inte varit några som helst problem. Jag har blivit väl mottagen av både säljare och köpare och trivs verkligen med att jobba i Klippan, säger Jonas Troedsson.

Marknaden på väg upp

Fastighetsmarknaden är inne i en positiv fas just nu. Den allmänna nedgången som kom i samband med finanskrisen är på väg att försvinna, och det säljs fler och fler hus.
– När jag började 2008, precis i samband med finanskrisen, var det som att stänga av en vattenkran, så på ett sätt var det ju precis rätt tid att studera då, konstaterar en nöjd Jonas Troedsson.

Korta beslutsvägar

Bara i Klippan finns ett antal olika mäklarfirmor. Margareta och Jonas är helt överens om att konkurrensen gynnar kunderna, som får ett antal olika alternativ att välja mellan. Det motiverar ju mäklarfirmorna att arbeta ännu hårdare.
– Vi är den enda privata och helt fristående mäklaren i Klippan som inte har några kopplingar till varken banker eller försäkringsbolag. Därför kan vi helt opartiskt rekommendera våra kunder de banker och låneinstitut som passar deras egna syften, säger Margareta Prabin.
– Sedan tycker jag också det är en fördel att vi har korta beslutsvägar hos oss. Det är lätt för oss att vara smidiga och anpassa oss efter kunden. Vårt geografiska arbetsområde är framförallt Klippans, Perstorps, Åstorps och Örkelljungas kommuner, men vi har inga begränsningar rent geografiskt som ett franchiseföretag kan ha, säger Jonas Troedsson.
– Nu har firman funnits i åtta år och vi ser fram emot att få fira ett tioårsjubileum om några år, säger Margareta Prabin.