KFF:s störste supporter

Det råder nog absolut ingen tvekan om att han är Klippans absolut störste Klippans FF-supporter – det känner nog de flesta redan till. Och när Söderås Journalen träffar Gert Hertzberg gör han inget för att tona ner sitt engagemang – vad vi än pratar om så vandrar samtalet in på KFF förr eller senare igen. Är man född och uppvuxen i
Klippan och fotbollsintresserad då finns det bara ett lag – i alla fall om man heter Gert Hertzberg.
– Vi gick inte upp i division 3 i år eftersom vi förlorade de två första kvalmatcherna, men vi kommer igen nästa år, säger Gert.

Frikort på Åbyvallen

Gert har alltså varit intresserad av KFF ända sedan slutet av 60-talet, då han som liten började gå på Åbyvallen. Han är till och med hedersmedlem!
– Jag har frikort på Åbyvallen och har alltid medlemslotten betald. En gång vann jag 500 kronor på lotteriet på supporterfesten.

Ensam sedan i somras

Den 20 oktober, några dagar innan det här numret av Söderås Journalen kommer ut, fyller Gert Hertzberg 60 år. Sedan många år tillbaka är det tradition att han hyllas på KFF:s supporterfest. I år äger den rum på Gästis den 13 november. Festen är en av årets stora höjdpunkter för Gert. Han sitter alltid vid spelarbordet och har alltid mycket trevligt. Men i år går han dit själv. Gerts fästmö sedan 31 år, Stina, gick nämligen bort i somras.
– Hon dog den 20 juli och hade varit dålig ett tag. Det var jobbigt, det var det. Jag tänker fortfarande på henne varje dag, och har svårt att komma över det.

Gert och Stina träffades på en dans på Sommarlust i Kristianstad 1979 och har hållit ihop sedan dess. De har hittat på mycket kul ihop. Ibland följde Stina med Gert ut på Åbyvallen, och de åkte även på resor tillsammans. Det är så klart tufft att ha blivit ensam, men Gert har många vänner som stöttar honom.
– Jag känner alla i Klippan, utbrister han!

Stort urklippsarkiv

Och så kan det säkert vara. Det finns nog inte många Klippanbor som inte vet vem Gert Hertzberg är. Han har bott på Solslätt hela livet, undantaget några år i ungdomen, då han gick i skolan i Hässleholm och bodde där tillfälligt. Sedan några år tillbaka är Gert förtidspensionär efter att ha jobbat på Samhall Lavi i många år som vaktmästare. Det största fritidsintresset är alltså att gå på KFF-matcher. Han är intresserad av annan fotboll också, och ser en del matcher på TV, men några andra favoritlag i allsvenskan eller i några av de europeiska ligorna har han inte. Det är bara KFF som gäller! Gert har under 40 års tid dokumenterat allt som skrivits om KFF (eller KBIF som det hette före sammanslagningen mellan KBIF och Forsby) i NST och HD. I det digra arkivet finns uppåt 100 pärmar.
– Jag har klippt ut allting och skrivit upp resultat och tabeller.

Vilka är då de bästa spelarna i klubbens historia? På den direkta frågan har Gert inga svar, men efter en stunds funderingar räknar han upp några namn. Legenden Hasse ”HP” Persson är det första namnet som dyker upp, sedan nämner han också Christer Jönsson, som spelade på 70- och 80-talen, samt nuvarande lagkaptenen och skyttekungen Niklas Hermansson.

Ny fåtölj

Även om det i skrivande stund alltså är ett par veckor till 60-årsdagen har Gert redan börjat få presenter. En av hans systrar och hennes man har nämligen köpt en riktigt fin svart skinnfåtölj på Tullssons Möbler till honom.
– Jag fick hem den häromdagen, den är skön att sitta i.

Dansbandsmusik, och kondisbesök

När han inte ägnar sig åt fotboll och/eller KFF i någon form, lyssnar Gert gärna på dansbandsmusik. Bob Stevens från Ljungbyhed är en av favoriterna, och deras skivor spelar han om och om igen i CD-spelaren. Att fika på Koch’s Bageri är också ett fast inslag i den Hertzbergska vardagen.
– De har bra personal, goda mackor och gott kaffe.